Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lažiranje robe
  • 03.12.2020. 18:00

Miješali soju s pljevom i pijeskom pa mislili poslati na europsko tržište

Osumnjičeni su ostavili u prikolicama kamiona samo 20% soje, a ostatak nadopunili pljevom i pijeskom. Roba je bila namijenjena europskom i azijskom tržištu, objavila je brazilska policija.

Foto: Depositphotos/alfribeiro
  • 6.420
  • 600
  • 0

Čak 47 osoba krajem prošlog mjeseca osumnjičeno je za pokušaj prijevare sa sojom u Brazilu. Kriminalna organizacija prvotno je ovom uljaricom natovarila kamione u saveznoj državi Goias, prenosi agroxxi.

Međutim, kako stoji u izvješću policije, kada su vozila prolazila kroz gradove u državi Paraná, teret je zamijenjen. Naime, ostavili su u prikolicama vozila samo 20% prvobitnog tereta, a ostatak nadopunili pljevom i pijeskom.

Ova je pošiljka trebala stići u Europu i Aziju kroz luku Paranagua. Na licu mjesta su uhićene 24 osobe. 

Šteta od 20 milijuna dolara

Inače, Brazil je vodeća zemlja u proizvodnji ove uljarice i izvoznik u Europu. Stoga je procijenjeno da bi aktivnosti ove kriminalne bande, da nije zaustavljena, nanijele gubitke brazilskim, ali i međunarodnim tvrtkama u iznosu od 20 milijuna američkih dolara.

Ilegalno krče Amazonu kako bi EU imala dovoljno soje?

Također, nedavno smo izvijestili o tome kako je 20% godišnjeg izvoza iz ove zemlje u EU plod ilegalnog krčenja šuma Amazone koje se prenamjenjuju u poljoprivredno zemljište na kojemu je proizvedeno oko 2 milijuna tona soje za hranidbu stoke.

Podsjećamo, Europska komisija je nedavno odobrila genetski modificiranu soju (GMO) za upotrebu u prehrani ljudi te hranidbi životinja. Riječ je o sorti MON 87708 x MON 89788 x A5547-127, kompanije Monsanto, a najčešće dolazi iz zemalja Južne Amerike.

Ova vrsta proteina deficitarna je na razini EU te postoji velika ovisnost o uvozu iz država koje su puno produktivnije, a što se želi spriječiti reformom ZPP-a te Zelenim planom


Tagovi

Brazil Uvoz soje Krivotvorenje Uvoz Izvoz Kriminal


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]