Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba kave
  • 16.05.2020. 07:30

Manje kave ove godine? Najveće zemlje proizvođači u velikim problemima

Uzgajivači i berači su preplašeni širenjem virusa Covid-19. Odgađaju berbu, a smanjili su i broj radnika pa se očekuje pad proizvodnje jedne od najviše konzumiranih namirnica.

Foto: JumpStory
  • 541
  • 34
  • 0

Berba je najintenzivniji dio posla u proizvodnji kave, a izgleda kako južnoameričkim uzgajivačima ove godine ona neće biti tako dobra. Naime, zbog širenja koronoavirusa, koji se nakon Sjeverne spustio u Južnu Ameriku, vlasti su u Kolumbiji, Brazilu, Peruu i Ekvadoru ograničile broj radnika i time stavili proizvođače u nezavidnu poziciju, piše Reuters

Izvoz kave u Kolumbiji u travnju smanjen za 32%

Trgovci, kao i zemlje uvoznice, zabrinuti su i još su ovaj tjedan smatrali kako donesene mjere nisu potrebne, a s njima se složio i brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, oštro kritizirajući ove odluke. 

"Svi proizvođači kave trebaju pokrenuti svoju proizvodnju i okupiti radnike. Brazil zajedno s Kolumbijom proizvodi 65% arabike na svijetu i ako ne bude berbe, taj bi se  postotak uvelike mogao smanjiti", rekao je Bolsonaro i napomenuo kako se radi o jednoj od najviše konzumiranih namirnica.

Kavi prijeti izumiranje - što smo pili, pili smo?

Izvoz kave u Kolumbiji u travnju je smanjen za 32% u odnosu na prethodnu godinu isti mjesec. Uzgajivač Jhon Espitia, iz Tolime, u središnjoj Kolumbiji, rekao je kako vladine smjernice još uvijek nisu jasne i detaljno opisane. "To je vrlo zabrinjavajuća situacija, jer je u nekim područjima berba već započela i za 15, 20, 30 dana ona će biti u punom jeku."

Trgovac specijalnom ponudom, Caravela Coffee proveo je telefonsku anketu među stotinama povezanih uzgajivača u Peruu, Ekvadoru i Kolumbiji krajem travnja. Većina njih priznala mu je kako ima velikih poteškoća sa zapošljavanjem jer su vlasti preplašile radnike s informacijama o zarazi te ako se nešto ne poduzme, veliki broj njih očekuje pad proizvodnje i to za 10%. 

Poljoprivrednici uplašeni i žele manje radnika

No, i oni su jako uplašeni i žele manje radnika koji će postepeno brati. Nekoliko njih je priznalo kako čak razmatraju odgodu žetve samo kako ne bi došlo do širenja pandemije SARS-CoV-2.

"Započet ću s manjim brojem ljudi nego što je to uobičajeno. Kasnija berba, kada se zrna osuše još uvijek mogu čini dobru kavu, ali ne i vrhunsku kakvu naša zemlja proizvodi. Svjestan sam toga, ali je moj i život mojih radnika na prvom mjestu", rekao je Minas Geraisa Paulo Armelin, redoviti dobavljač za talijanski Illy.

Na plantažama kave rade osmogodišnjaci? Gvatemalski predsjednik najavio istragu

U Kolumbiji, gdje su plantaže manje i u planinskim predjelima, kava se ubire uglavno ručno, a njezini uzgajivači odlučili su ove godine isključivo u nju pozvati samo svoju obitelj i susjede. 

Problem postoji i u transportnom sektoru jer brojni vozači radije ostaju kod kuće kako bi izbjegli zarazu. 


Tagovi

Kava Proizvodnja Berba Koronavirus Izvoz Radnici Kolumbija Brazil


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer