• Berba kave
  • 16.05.2020. 07:30

Manje kave ove godine? Najveće zemlje proizvođači u velikim problemima

Uzgajivači i berači su preplašeni širenjem virusa Covid-19. Odgađaju berbu, a smanjili su i broj radnika pa se očekuje pad proizvodnje jedne od najviše konzumiranih namirnica.

Foto: JumpStory
  • 161
  • 29
  • 0

Berba je najintenzivniji dio posla u proizvodnji kave, a izgleda kako južnoameričkim uzgajivačima ove godine ona neće biti tako dobra. Naime, zbog širenja koronoavirusa, koji se nakon Sjeverne spustio u Južnu Ameriku, vlasti su u Kolumbiji, Brazilu, Peruu i Ekvadoru ograničile broj radnika i time stavili proizvođače u nezavidnu poziciju, piše Reuters

Izvoz kave u Kolumbiji u travnju smanjen za 32%

Trgovci, kao i zemlje uvoznice, zabrinuti su i još su ovaj tjedan smatrali kako donesene mjere nisu potrebne, a s njima se složio i brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, oštro kritizirajući ove odluke. 

"Svi proizvođači kave trebaju pokrenuti svoju proizvodnju i okupiti radnike. Brazil zajedno s Kolumbijom proizvodi 65% arabike na svijetu i ako ne bude berbe, taj bi se  postotak uvelike mogao smanjiti", rekao je Bolsonaro i napomenuo kako se radi o jednoj od najviše konzumiranih namirnica.

Kavi prijeti izumiranje - što smo pili, pili smo?

Izvoz kave u Kolumbiji u travnju je smanjen za 32% u odnosu na prethodnu godinu isti mjesec. Uzgajivač Jhon Espitia, iz Tolime, u središnjoj Kolumbiji, rekao je kako vladine smjernice još uvijek nisu jasne i detaljno opisane. "To je vrlo zabrinjavajuća situacija, jer je u nekim područjima berba već započela i za 15, 20, 30 dana ona će biti u punom jeku."

Trgovac specijalnom ponudom, Caravela Coffee proveo je telefonsku anketu među stotinama povezanih uzgajivača u Peruu, Ekvadoru i Kolumbiji krajem travnja. Većina njih priznala mu je kako ima velikih poteškoća sa zapošljavanjem jer su vlasti preplašile radnike s informacijama o zarazi te ako se nešto ne poduzme, veliki broj njih očekuje pad proizvodnje i to za 10%. 

Poljoprivrednici uplašeni i žele manje radnika

No, i oni su jako uplašeni i žele manje radnika koji će postepeno brati. Nekoliko njih je priznalo kako čak razmatraju odgodu žetve samo kako ne bi došlo do širenja pandemije SARS-CoV-2.

"Započet ću s manjim brojem ljudi nego što je to uobičajeno. Kasnija berba, kada se zrna osuše još uvijek mogu čini dobru kavu, ali ne i vrhunsku kakvu naša zemlja proizvodi. Svjestan sam toga, ali je moj i život mojih radnika na prvom mjestu", rekao je Minas Geraisa Paulo Armelin, redoviti dobavljač za talijanski Illy.

Na plantažama kave rade osmogodišnjaci? Gvatemalski predsjednik najavio istragu

U Kolumbiji, gdje su plantaže manje i u planinskim predjelima, kava se ubire uglavno ručno, a njezini uzgajivači odlučili su ove godine isključivo u nju pozvati samo svoju obitelj i susjede. 

Problem postoji i u transportnom sektoru jer brojni vozači radije ostaju kod kuće kako bi izbjegli zarazu. 


Tagovi

Kava Proizvodnja Berba Koronavirus Izvoz Radnici Kolumbija Brazil


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Izabrali smo 10 finalista #mojepovrće

Dragi naši. Žiri Agroklub odradio je težak posao i izabrao 10 finalista igre #mojepovrće. Deset naj su: Marija Balog  Filipa Beroš Marina Buk Elvis Horvatinović Dragana M...

Pročitaj cijelu bilješku