Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljka kave
  • 14.02.2019. 07:30

Kavi prijeti izumiranje - što smo pili, pili smo?

Istraživači u Botainčkom vrtu Kew Royal, u Velikoj Britaniji upozoravaju da klimatske promjene, krčenje šuma, suše i biljne bolesti dovode u opasnost budućnost kave jer, kava za svoje preživljavanje zahtijeva preživljavanje šumskog staništa.

Foto: WikimediaCommons/Eaeeae
  • 1.194
  • 137
  • 0

Jedno od najljepših sjećanja iz djetinjstva mi je mirs kave koji je dopirao iz kuhinje u rano jutro. Istina, mljevenje kave u mjedenom mlicu tada baš i nije bilo zabavno, ali moja generacija se danas rado sjeti i tih dana, kada smo žuljali prste da bi odrasli mogli popiti šalicu kave koja na našim prostorima nije samo vrući, stimulativni napitak. Kava je puno, puno više - ona je dio kulture življenja, društveni fenomen, dio svakodnevnih rituala bilo da u njoj uživamo sami sa sobom, susjedstvom ili prijateljima. 

Moglo bi izumrijeti 60% vrsta kave

Zato treba znati da kavi prijeti izumiranje. Ne zato što će ju netko zabraniti jer prekomjerno ispijanje šteti zdravlju, nego zato jer su staništa divlje kave ugrožena u tolikoj mjeri da bi neke vrste kave mogle izumrijeti. 

Pijte kavu dok možete - tom rečenicom počinje članak objavljen na CNN-u gdje pišu o novim istraživanjima koja pokazuju da bi 60% vrsta kave pronađenih u divljini uskoro moglo izumrijeti. 

Naime, istraživači u Botainčkom vrtu Kew Royal, u Velikoj Britaniji upozoravaju da klimatske promjene, krčenje šuma, suše i biljne bolesti dovode u opasnost budućnost kave. 

"Treba zapamtiti da kava za svoje preživljavanje zahtijeva preživljavanje šumskog staništa. S toliko puno krčenja šuma diljem svijeta, opstanak mnogih vrsta divljih kava je upitan", rekao je viši istraživač Aaron P. Davis pojasnivši kako biljke kave rastu u vrlo specifičnim prirodnim staništima, a rastuće temperature i povećane količine oborina koje sa sobom donose klimatske promjene, mogu onemogućiti rast kave na područjima gdje su te biljke nekada napredovale. I ne samo to, govori se o izumiranju nekih vrsta kave za 10, 20 godina

Poskupljenje i lošiji okus 

Studija objavljena u časopisu Science Advances, nastalom u suradnji znanstvenika Velike Britanije i Etiopije, pokazuje da, osim ako vlade i komercijalni proizvođači ne povećaju zaštitu određenih vrsta kave i sačuvaju više zaliha sjemena, itekako ćemo morati smanjiti konzumaciju kave - nekada najboljeg prijatelja u danu. Osim toga, manje usjeva bi značilo i poskupljenje, ali i lošiji okus

Naime, od 124 vrste divlje kave, 75 ih je u opasnosti od izumiranja. Oko 35 vrsta od spomenutih 124 raste na područjima bez ikakve zaštite. Najpopularnija vrsta kave za komercijalnu proizvodnju, arabica, već je na popisu ugroženih vrsta. Davisova prethodna istraživanja pokazala su da kava arabica može izumrijeti za samo 60 godina. 

Zrna kave teško se čuvaju u skladištima

Pitate se, zašto je važno ne ugroziti vrste divlje kave? Zato što je očuvanje raznolikih kultura korisno za razvoj komercijalno uzgojene kave koja je tada otpornija na promjene klime i štetnike. Da bi stvorili genetski modificirane biljke, istraživači moraju sačuvati različite gene biljke. Naime, kava je zbog svoje prirode i komercijalnog značaja, među prvima postala predmetom interesa genetičkog inženjerstva, a najveći razlog je uvođenje gena koji smanjuje količinu kofeina u stanicama zrna kave.

Budući da je, u usporedbi s drugim biljkama, zrna kave teže i skuplje čuvati u skladištima, ključno je očuvati njezin prirodni okoliš. Tako je Etiopija nedavno stvorila tri nova zaštićena područja u pokušaju da spasi divlju arabicu. Istraživanja pokazuju da je najviše ugrožena kava na Madagaskaru i Tanzaniji

I dan danas, kada otvorim vrećicu tek kupljene kave, opije me miris i vrati u bezbrižne dane kada je bilo dozvoljeno tek pogrickati zrno pržene kave. Moje dijete, još uvijek u dobi kada od kave raste rep, ne može dočekati da bude veća pa da umjesto mliječnog bućkuriša s tri kapi crne, turske kave, može popiti pravu, crnu kavu. Nadam se da će joj se ta želja i ostvariti i da će ju bez bojazni o ugroženosti ove biljke moći prenijeti i na svoju djecu. 


Tagovi

Biljka kave Izumiranje Arabica Kava


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]