Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 02.08.2022. 18:00

Mađarski poljoprivrednici na mukama zbog suše: Uzgajamo konje, ne deve!

Oborina je premalo. Vode nema, a nema ni hrane za životinje. Poljoprivrednici se pitaju trebaju li uzgajati arapske konje i deve.

Foto: Maja Celing Celić
  • 377
  • 90
  • 0

Iako se nalazi između dvije glavne rijeke, Dunava i Tise, mađarsku regiju Homokhatsag (Pješčani greben), koja je izuzetno važna za poljoprivredu, zahvatila je velika suša. Riječ je o području na kojem se uzgajaju kukuruz, razne žitarice i suncokret.

Reuters piše da godišnje u ovoj regiji prosječno padne 550 do 600 mm kiše. Međutim, podaci mađarske meteorološke službe pokazuju da je u prvoj polovici 2022. godine palo samo 120-150 mm, što je alarmantan podatak.

Deve umjesto konja?

Mađarsko ministarstvo poljoprivrede je objavilo da je suša pogodila oko 550.000 hektara zemlje, a poljoprivrednici već zbrajaju štetu. Prognoza je da će većina poljoprivrednih površina u ovoj državi biti pogođena klimatskim promjenama, no ova regija je najranjivija.

"Homokhatsag leži između dvije rijeke koje ga okružuju, ali njegovo pjeskovito zemljište se brzo suši", objasnio je Karoly Barta, znanstvenik sa Sveučilišta u Segedinu.

Lokalni farmer, Ferenc Szepe, navodi kako mnogi odustaju od uzgoja životinja i polako gube sredstva za život. "Želim uzgajati konje, a ne deve", rekao je on. 

Suša ugrožava i uzgoj konja (Foto: Depositphotos/ocphoto)

Isto muči i Andrasa Eordogha, dok zadivljeno gleda svojih desetak ždrjebadi koji dižu prašinu na njegovoj farmi na užarenoj ljetnoj vrućini. Poljoprivredom se bavi skoro tri desetljeća i posjeduje 150 ha na kojima uzgaja konje, goveda, žitarice i povrće. Ipak, ove godine neće moći zadržati većinu ždrjebadi. Kao i ostali uzgajivači, ni on ne može osigurati dovoljno stočne hrane da nahrani životinje.

Gergely Lajko, 27-godišnji farmer se sa suprugom vratio kući u Jaszszentlaszlo prije tri godine, kupio farmu i tri konja. Planirali su ove godine proširiti farmu i početi se baviti uzgojem ovaca, svinja i pilića. Međutim, suša odgađa njihove planove.

"Možda bismo trebali saznati što uspijeva u pustinji. Arapski konji? Kivi? Deve?", kaže Lajko.

Presušilo jezero

Jezero Jaszszentlaszlo, usred jednog sela, u kojem su mnogi mještani učili plivati kao djeca, presušilo je prije mnogo godina. Na ovom području se nalaze brojni kanali koji su napravljeni za isušivanje zemljišta. Predsjednik Jaszszentlaszla i dva susjedna sela, kao i lokalni farmeri, su prije pet godina blokirali stotine kilometara kanala koji presjecaju njihovu zemlju, kako bi zadržali kišnicu.

Prekršen je stari zakon koji kaže da kanali moraju biti otvoreni za odvod viška kišnice u Dunav i Tisu, ali farmeri navode da imaju prešutno odobrenje vlasti i da mogu živjeti s povećanim rizikom od povremenih poplava njihove zemlje.

Mračna procjena: Gotovo pola teritorija EU u opasnosti od teške i dugotrajne suše

Ovogodišnja suša je konačno uništila projekt. Nije bilo zimskih i proljetnih kiša, a voda se zadržala samo u jednom kanalu koji je presušio do svibnja. Od kada su ih zatvorili, samo su tijekom 2019. godine bili ispunjeni vodom. Ovo je treća godina kako su prazni.

Spas od 511 mil dolara

U narednih osam godina na spašavanje regije Homokhatsag od isušivanja vlada će potrošiti 511 milijuna dolara, izjavio je Istvan Lang, direktor Generalne direkcije za upravljanje vodama. Naveo je da je oko 10 posto radova već obavljeno. 

Lokalni farmeri kažu kako nisu bili obaviješteni o ovim planovima i da su za njih čuli samo iz medija.


Tagovi

Suša Nedostatak stočne hrane Homokhatsag Jezero Jaszszentlaszlo Mađarska


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.