Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZEF
  • 19.02.2020. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Kroz zadrugu okupili proizvođače, sljedeći cilj osnivanje Etične banke

Zadruge ne zamjenjuju tržišta, već pomažu u njihovom stvaranju ili stvaranju učinkovitijih ishoda poslovanja koje se unutar njih odvija, kaže Andrea Bekić, predsjednica Odbora za članstvo Zadruge za etično financiranje. 

Foto: Zadruga za etično financiranje
  • 463
  • 167
  • 0

Zadruga za etično financiranje (ZEF) sa sjedištem u Zagrebu, koja trenutačno okuplja preko 1.000 članova, fizički i pravnih osoba, osnovana je, na Dan planeta Zemlje, 22. travnja 2014. godine s ciljem osnivanja prve Etične banke u Hrvatskoj. Već godinu dana kasnije rođena je ideja o kreiranju zadružnog webshopa kao odgovor na poboljšavanje razmjene dobara između članova, ali i na širem tržištu. ZEF pruža značajan doprinos zadružnom poduzetništva u Hrvatskoj koje se, čini se, još uvijek sporo razvija, iako nam u većini gospodarskih grana udruživanje može biti od velike koristi s aspekta dijeljenja resursa ili pak nastupa na tržištu.

"Finalna verzija našeg webshopa svjetlo dana ugledala je prošle godine uz financijsku potporu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Iako smo još u fazi razvoja, uspjeli smo okupiti različite dionike koji svoje proizvode prezentiraju i prodaju preko našeg kanala te danas brojimo preko 500 artikala, od čega imamo nagrađivana vina, egzotično voće, ekološki uzgojene lješnjake, ekološki med, potom eterična ulja i kozmetiku, te ručno bojane svilene marame i šalove, a ne nedostaje ni nakita.

Osim navedenog, možemo se pohvaliti da se putem webshopa oglašavaju i proizvođači uporabnih predmeta kao što su led lampe i rasvjeta za interijer i eksterijer, ali i dijelovi za solarne sustave.

Okupljanje što većeg broja proizvođača 

Posebnost webshopa je u tome što osim standardnih načina plaćanja prvi prihvaćamo i plaćanje kriptovalutama služeći se softverskim rješenjem kojeg je isporučio naš član i poslovni partner tvrtka Electrocoin. Platni sustav koji kupcima omogućava plaćanje kriptovalutama zove se Paycek, a prepoznatljiv je i po tome što ga koristi i Hrvatska pošta“, ističe Andrea Bekić, predsjednica Odbora za članstvo Zadruge za etično financiranje. 

Naglašava da članovi zadruge uživaju popuste na sve artikle koji ponekad sežu i preko 50%. Izravan je to benefit članstva u zadruzi kojeg omogućuju članovi ZEF-a te time doprinose jačanju suradnje unutar zadruge, dok s druge strane članovi koji od njih kupuju na izravan način podržavaju rad naših proizvođača. 

Zašto kažemo ne zadrugama?

"ZEF shop prepoznaju i ostali, koji još nisu članovi zadruge, a kojima smo omogućili da svoje proizvode plasiraju na taj način, uz prilagođenu cijenu, koja je bitno niža u usporedbi s tržišnim cijenama. Želimo okupiti što više proizvođača hrane, posebice organski i ekološki uzgojene, kreativaca, dizajnera, inovatora, proizvođača koji doprinose zaštiti okoliša, umjetnika, neprofitnih organizacija, te postati platforma za sve one koji nemaju kapaciteta, financijskih ili ljudskih, da prodaju svoje proizvode, putem sve popularnije internet trgovine. 

Naš tim pruža podršku od početka procesa pa i tijekom korištenja usluge, točnije od otvaranja profila, odabira fotografija, po potrebi čak i kreiranja istih, pa sve do promocije proizvoda i finalne prodaje, što uvelike pomaže, čak i onim najvećim skepticima internet prodaje i kupnje. Volimo reći da je naš webshop mali, ali doprinosi velikim promjenama“, zadovoljno nam govori Andrea o dosadašnjim rezultatima. 

U Zadruzi za etično financiranje ističu da okupljaju različite dionike u nastojanju da osnuju vlastitu kreditnu instituciju - etičnu banku. Kažu da se njihovi članovi ubrajaju među najinovativnije hrvatske poduzetnike, koji svojim proizvodima i uslugama mijenjaju društvo nabolje. U ekosustavu Zadruge može se naći sve - od malih ekoloških OPG-ova do proizvođača robotike i svemirskih letjelica. Zadruga potiče međusobnu suradnju i umrežavanje članova, te svojim članovima kreira dodatne pogodnosti. Jedna od njih je upravo i prvi zadružni webshop.

Zadruge kao spontane obrambene reakcije

"Gospodarske krize, jedan su od razloga porasta zadruga ka sve većem broju jer se sve više ljudi, umjesto samostalnog i pojedinačnog otvaranja obrta ili tvrtki, okreće modelu udruživanja i zajedničkog djelovanja i nastupa na tržištu. Kada su se počele pojavljivati, zadruge su često bile spontane obrambene reakcije na surove okolnosti izazvane industrijskom revolucijom ili siromaštvom ruralnih predjela. S vremenom su pridonosile sve većem udjelu prihoda i zaposlenosti u mnogim zemljama i regijama Europe.

Zadruge ne zamjenjuju tržišta, već pomažu u njihovom stvaranju ili stvaranju učinkovitijih ishoda poslovanja koje se unutar njih odvija. Učinkovitije rješavaju probleme uzrokovane ograničenjima s kojima se suočavaju mali poljoprivrednici u pogledu njihove slabije samostalne ekonomske učinkovitosti i nemoći u pregovaranju njih kao malenih na ogromnom lokalnom, ali i svjetskom tržištu“, kaže Andrea Bekić, pozivajući zainteresirane da se pridruže u radu Zadruge za etično financiranje i izravno sudjeluju u kreiranju pozitivnih promjena za društvo u kojem živimo. 


Fotoprilog


Tagovi

Zadruga za etično financiranje Etična banka Zadruga Andrea Bekić ZEF


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]