• Uzgoj konoplje
  • 22.11.2018. 09:00

Konoplju će Grci uzgajati u staklenicima, planiraju otvaranje 750 radnih mjesta

Staklenici u kojima će se uzgajati kanabis nalazit će se u Larisi, u središnjoj Grčkoj te u Korintu, na Peleponezu. Očekuje se da će se sa 14 licenci vrijednih oko 185 milijuna eura otvoriti više od 750 radnih mjesta.

Foto: PxHere
  • 767
  • 639
  • 0

Grčka je u ponedjeljak izdala prve dozvole privatnim tvrtkama za uzgoj konoplje (kanabisa) za medicinske svrhe kako bi se dijelom dotakla rastućeg tržišta uzgoja ove biljke. Ta je zemlja legalizirala kanabis za medicinsku upotrebu prošle godine, a u ožujku je ukinuta zabrana uzgoja i proizvodnje. Dvije su licence privatnim tvrtkama izdane 19. studenog, a do kraja godine izdat će ih još 12, priopćilo je grčko Ministarstvo gospodarstva i razvoja. 

"Postoji ogroman interes potencijalnih ulagača, uglavnom iz Kanade i Izraela", rekao je Stergios Pitsiorlas, zamjenik ministra gospodarstva i razvoja dodajući da legaliziranje kanabisa u "rekreacijske" svrhe ne razmatranju, navodi Reuters

Prve medicinske proizvode od kanabisa na tržištu očekuju za oko 12 do 18 mjeseci, a industrija je uglavnom orijentirana na izvoz. Kanabis će uzgajati u staklenicima, a u ovom prvom krugu u uzgoj će biti uloženo 25 milijuna eura te će biti zaposleno više od 100 ljudi. 

Mijenja se Zakon o suzbijanju zlouporabe droge, moći će se koristiti cijela biljka industrijske konoplje

Staklenici u kojima će se uzgajati kanabis nalazit će se u Larisi, u središnjoj Grčkoj te u Korintu, na Peleponezu. Očekuje se da će se sa 14 licenci vrijednih oko 185 milijuna eura otvoriti više od 750 radnih mjesta

Nekoliko zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku, Italiju i Danasku dopušta korištenje proizvode od kanabisa u medicinske svrhe, a u lipnju je Kanada postala druga zemlja svijeta, nakon Urugvaja, koja je potpuno legalizirala marihuanu. 

Podsjećamo, uzgoj industrijske konoplje uskoro bi trebao biti moguć i kod nas uz daleko manje administracije, a hrvatski proizvođači stavljeni u isti položaj kao i drugi proizvođači u Europskoj uniji. Na dnevnom redu Hrvatskog sabora uskoro će se naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, u kojem je, priopćili su iz resornog ministarstva, uvaženo višegodišnje zalaganje Ministarstva poljoprivrede za uklanjanje zapreka proizvodnji industrijske konoplje u Hrvatskoj.


Tagovi

Uzgoj konoplje Kanabis Grčka Staklenik Medicinska konoplja


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi