Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izgorio kombajn
  • 21.07.2020. 16:30
  • Vukovarsko-srijemska, Bošnjaci

Kombajn u potpunosti izgorio u požaru, vatra ponovno 'požnjela' pšenicu

Policijska izvješća ponovno su puna požara na poljoprivrednim strojevima i izgorjelih polja.

Foto: PU vukovarsko-srijemska
  • 2.667
  • 204
  • 0

Srećom bez ozlijeđenih osoba završio je požar na kombajnu. Kako je izvijestila Policijska uprava vukovarsko-srijemska, prilikom vršenja pšenice 14. srpnja oko 12 sati na oraničnom predjelu "Buča“ u Bošnjacima izbio je požar na poljoprivrednom stroju kombajn "Deutz-Fahr“, vlasništvo trgovačkog obrta iz Županje, kojim je upravljao 18-godišnjak iz Bošnjaka.

Mladi vozač nije uspio zaustaviti požar protupožarnim aparatom. Lokalizirali su ga i ugasili pripadnici DVD Bošnjaci, no stroj je u cijelosti izgorio. Očevidom je, navode, utvrđeno kako je požar nastao uslijed kratkog spoja na električnim instalacijama nakon čega je došlo do zapaljenja masnoće i žetvenih ostataka. Materijalna šteta iznosi nekoliko desetaka tisuća kuna.

Do požara je na sličan način došlo i na području Virovitičko-podravske županije. Kako navode, 9. srpnja  oko 13.00 sati, policijska postaja Orahovica zaprimila je dojavu da je između mjesta Čačinci i Zdenci, došlo do požara na polju pšenice. Na mjesto događaja izašli su vatrogasci DVD-a Zdenci i Čačinci, koji su požar ugasili u 14.20 sati.

"Također, na mjesto događaja u 16.30 sati izašla je i očevidna ekipa policijske postaje Orahovica, kao i protupožarni inspektor kojom prilikom je utvrđeno kako je spomenutog dana oko 13.00 sati na poljoprivrednoj parceli zasijanoj pšenicom površine oko 65 hektara kojom gospodari poljoprivredno poduzeće Orahovica, došlo do izbijanja požara na način da je prilikom vršidbe pšenice od strane njihovog 52-godišnjeg uposlenika, uslijed povećanja trenja drugog para duplih prstiju i kose na lijevoj strani hedera na kombajnu, došlo do pregrijavanja te zapaljenja prašine i slame nakon čega se plamen proširio na ostali dio poljoprivrednog zemljišta na kojem je izgorjelo oko 30-tak hektara pšenice. Materijalna šteta cijeni se na otprilike 200.000 kuna", navodi policija.

Vatra progutala gotovo 30 hektara pšenice, uzrok zapaljenje kombajna i suhog raslinja

Slijedi izvješće Općinskom državnom odvjetništvu Virovitica.

Podsjećamo, nedavno su na području Osječko-baranjske županije dva velika požara progutala gotovo 30 hektara pšenice. 


Tagovi

Kombajn Požar Policija Žetva pšenice


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).