Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Znanstveni rad
  • 19.07.2020. 15:00

Kolonije mrava gubimo zbog neonikotinoida?

Znanstvenici su dokazali da i male doze neonikotinoida štetno utječu na razvoj crnih vrtnih mrava te naglašavaju da je potrebno učiniti nešto za održivije upravljanje sredstvima za zaštitu bilja.

Foto: Depositphotos/arribalko
  • 468
  • 20
  • 0

Znanstvenici su dokazali kako čak i male doze neonikotinoida štetno utječu na razvoj crnih vrtnih mrava (Lasius niger) te naglašavaju da je potrebno učiniti nešto kada je u pitanju korištenje i upravljanje kemijskim sredstvima za zaštitu bilja, piše sciencedaily.

"Mravi su jedna od najvažnijih životinjskih skupina na našem planetu. Međutim, na njih utječe i nedavno zapažen globalni pad broja i raznolikosti insekata", kaže Daniel Schläppi, glavni autor studije s Instituta za zdravlje pčela na Sveučilištu u Bernu. Naime, dokazi ukazuju da su pesticidi jedan od faktora odgovornih za uočeni pad.

"Jedan od problema ovih tvari je njihova postojanost i mogućnost onečišćenja tla i voda, čak i na područjima u kojima se ne primjenjuju", kaže koautor studije, Gaétan Glauser sa Sveučilišta u Neuchâtelu.

Zabrinjavajući dugoročni učinci neonikotinoida

Međutim, do sada nisu postojali podaci koji bi pokazali kako izlaganje niskim koncentracijama koje ne izazivaju izravnu smrtnost, dugoročno utječu na mrave. Podaci prikupljeni na Sveučilištu u Bernu u suradnji s Agroscopeom i Sveučilištem u Neuchatelu jasno pokazuju ranije zanemarene dugoročne učinke koji se ne mogu primijetiti u prvoj godini razvoja kolonije.

EK predlaže: 50% manje pesticida, 20% gnojiva, ali i poticaji za eko proizvodnju?

Prema autorima, ova studija naglašava važnost razvoja održivih poljoprivrednih praksi koje uključuju smanjenu upotrebu agrokemikalija kako bi se spriječile nepopravljive štete u ekosustavima.

Tako primjerice, tiametoksam ima jasan negativan utjecaj na zdravlje mrava. To je insekticid iz skupine neonikotinoida koji se koristi u borbi protiv štetnika. Nažalost, sve je više dokaza koji pokazuju da tiametoksam i slične agrokemikalije imaju negativne posljedice za druge korisne insekte, uključujući mrave i pčele. Treba napomenuti da su sva sredstva za zaštitu bilja koja sadrže ovu aktivnu tvar zabranjena za primjenu u Republici Hrvatskoj.

Već treće godine pomor pčela u Bugarskoj – krivac zabranjeni tiametoksam?

"Svojom studijom pokazujemo da na mrave, koji imaju vrlo važnu ulogu u ekosustavu poput biološkog suzbijanja štetnika, negativno utječu neonikotinoidi", kaže Schläppi.

Kako je provedeno istraživanje?

U ovom radu, kolonije crnih vrtnih mrava bile su kronično izložene realnim koncentracijama tiametoksama poput uvjeta u polju tijekom 64 tjedna. Kolonije su uzgajane u laboratoriju, a potomci su kraljica s polja. Prije prvog prezimljavanja kolonija nije bio vidljiv učinak izloženosti neonikotinoidima na njihovu snagu.

Međutim, sve do drugog prezimljavanja postalo je očito da su kolonije izložene tiametoksamu značajno manje od kontrolnih. Budući da je broj radnika vrlo važan čimbenik za uspjeh kolonije mrava, primijećeni učinci najvjerojatnije mogu ugroziti njihovo preživljavanje. Uzimajući u obzir važnu ulogu mrava u prirodnim ekosustavima, rezultati pokazuju da neonikotinoidi zaista predstavljaju prijetnju funkcioniranju ekosustava.

Poziv za održiva rješenja

"Akumulirajući dugoročni utjecaj neonikotinoida na mrave je alarmantan", kaže prof. Peter Neumann s Instituta za zdravlje pčela na Sveučilištu u Bernu. "Ovo je ogledna studija koja pokazuje kako negativni učinci onečišćenja okoliša postaju vidljivi tek nakon dugog praćenja, ali s potencijalno dalekosežnim posljedicama.", zaključio je Neumann.  

Jesu li mravi štetni ili korisni na parceli - određuje njihova brojnost

Stoga autori naglašavaju važnost uključivanja mrava kao organizama za praćenje u buduće sheme procjene rizika za održivu poljoprivredu.


Tagovi

Mravi Neonikotinoidi Tiametoksam Kolonije mrava Pesticidi Znanstveno istraživanje Studija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kad imaš berač koji bere red po red, imaš i muža koji cijelu jesen nije doma
🤷‍♀️