Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomor pčela
  • 19.06.2020. 15:00
  • Bugarska

Već treće godine pomor pčela u Bugarskoj – krivac zabranjeni tiametoksam?

Masovno trovanje pčela u Bugarskoj događa se već treću godinu za redom, a i dalje prolazi nekažnjeno. Prema laboratorijskoj analizi, riječ je o korištenju tiametoksama, zabranjenog insekticida u EU.

Foto: JumpStory
  • 718
  • 185
  • 0

Masovno uginuće pčela u bugarskom selu Petokladentsi te 60-ak kilometara udaljenom Plevenu, zabilježeno je u vremenu od 10. do 13. svibnja. Što je najgore, nije prvi puta, ondje se to događa već tri godine. Tamošnji su pčelari odmah nakon uginuća napisali prijavu Regionalnoj upravi poljoprivrede, a sutradan su stigli vladini službenici i veterinari uzeti uzorke uginulih pčela i usjeva u blizini mjesta trovanja.

Uzorci su poslani u laboratorij Primorisa u Plovdivu, a rezultati su objavljeni 22. svibnja. Otkriveno je da se u uginulim kukcima nalazi aktivna tvar tiametoksam koja je zabranjena za upotrebu u EU od prosinca 2018. Iz istog su razloga zabranjene i neke druge kemijske supstance, uključujući klotianidin i imidakloprid.

Svaki pčelar platio 420 eura za analizu

Dmitar Nikolov, pčelar iz sela Bivolare koji je sudjelovao i u tužbama prije tri godine, kaže za euractiv kako se čini da su oni koji koriste zabranjene tvari nedodirljivi. Prema njegovim riječima, to je zato što država i njene institucije očito ne funkcioniraju. Sud je u prvom stupnju osudio tvrtku Octopus, ali je odluka ipak poništena. Riječ je o najvećem poljoprivrednom poduzeću s prihodom od 150 milijuna eura godišnje.

Na kraju, svaki je pčelar platio 420 eura za analizu i to u privatnom laboratoriju. "Privatni laboratoriji su skupi i zato je bilo malo tužbi na sudu", objašnjava Nikolov. Napominje i kako u zakonu stoji da mora postojati namjera za kazneno djelo, a ovo se moglo dogoditi i slučajno i zato nije prošlo na sudu. Još jedan razlog je i to što kontrolno tijelo nije ispunilo svoju obvezu dostaviti kaznene uredbe dotičnim osobama.

Ministarstvo poljoprivrede štiti velike proizvođače?

Postavlja se pitanje je li Ministarstvo poljoprivrede zaštitnik tvrtke Octopus, jer se isti slučaj očito ponavlja već godinama? Ravnateljica Uprave za stočarstvo se ne slaže, prema njenim riječima, laboratorijske analize pokazale su da ne postoji kompatibilnost aktivnih tvari u uzorcima uginulih pčela i uzoraka iz vegetacije. Dakle, prema njima, one nisu otrovane zbog nedozvoljenih insekticida.

Pokazalo se da se ovog proljeća masovna smrt pčela dogodila i na području Dobriča i Varne. Bugarski su pčelari čak kontaktirali i Bruxelles krajem prošle godine, pokrećući pitanje ugibanja ovih za okoliš važnih kukaca s povjerenikom EU za poljoprivredu Januszom Wojciechowskim, koji je obećao pomoć. Doista, mjesec dana kasnije, zabranjeno je korištenje još nekih neonikotinoida. Ipak, unatoč zabranama EU-a, u Bugarskoj ih i dalje koriste, a odgovorni i dalje primaju milijune eura europskih subvencija. Tako je tvrtka Octopus korisnik više od 11 milijuna eura izravnih plaćanja iz Zajedničke poljoprivredne politike EU-a.

Podsjećamo, ovih se dana i kod nas dogodio katastrofalan pomor od čak 60.000 milijuna pčela, a razlog tome je još uvijek nepoznat. Uzeti su uzorci meda iz košnica, s okolnih polja koja su navodno prskana insekticidima. 

Masovno uginuće pčela u Međimurskoj županiji istražuju veterinari i forenzičari

U uzorcima se mogu pronaći tragovi insekticida, ali prema navodima u medijima, ne može se utvrditi od čega su one zapravo uginule jer kod nas ne postoji laboratorij koji bi napravio obdukciju pčela.


Tagovi

Pčele Pomor pčela Ekološka katastrofa Bugarska Trovanje Insekticid


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.