• Pomor pčela
  • 15.06.2020. 14:00

Masovno uginuće pčela u Međimurskoj županiji istražuju veterinari i forenzičari

Zbog masovnog uginuća pčela koje je proteklog tjedna zadesilo velik broj međimurskih pčelara i nastale štete, župan Matija Posavec danas je proglasio prirodnu nepogodu.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 641
  • 530
  • 0

Zbog masovnog uginuća pčela koje je proteklog tjedna zadesilo velik broj međimurskih pčelara i nastale štete, župan Matija Posavec u ponedjeljak je proglasio prirodnu nepogodu u dijelu Međimurske županije, a uzroke pomora istražuju veterinarski inspektori i forenzičari.

Iz Međimurske županije izvijestili su da je održan sastanak s pčelarima zbog dogovora o daljnjim koracima, na kojem su sudjelovali i predstavnici međimurske Policijske uprave i županijske Poljoprivredne savjetodavne službe.

Istaknuto je da su veterinarski inspektori u suradnji s Centrom za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić“  iz Zagreba, prikupili uzorke pčela, meda i polja kako bi laboratorijskom analizom utvrdili točan uzrok pomora pčela.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije provest će ispitivanja meda, dok će Zavod za farmakologiju i toksikologiju Veterinarskog fakulteta Zagreb utvrditi uzrok, odnosno da li 'pomor pčela nije nastao uslijed bolesti pčela'. Provest će se i analiza utjecaja na zdravlje ljudi.

Međimurska Policijska uprava i nadležne službe potom će postupiti sukladno rezultatima svih nalaza.

Iz Međimurske županije ističu da su pružili "maksimalnu podršku pčelarima kako bi se nastala šteta što prije sanirala i kako bi se zaštitile preostale pčele”.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Pomor pčela Međimurje Prirodna nepogoda Istraživanje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće
Salata i mrkva lijepo napreduju, jedino je zelje nekakvo još sramežljivo.