Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Nepoštene prakse
 • 12.08.2019. 10:30
 • Grad Zagreb, Zagreb

Kazna od 350 tisuća kuna zbog nepoštenih trgovačkih praksi prema dobavljačima lubenica!

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja utvrdila je niz povreda Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi tvrtke Fragaria prema dobavljačima lubenica. Između ostalog, otkupljivali su lubenice prve klase po cijeni druge klase...

Foto: Depositphotos/Nikodash
 • 2.589
 • 442
 • 0

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja kaznila je otkupljivača FRAGARIA d.o.o. s 350 tisuća kuna zbog nametanja nepoštenih trgovačkih praksi njegovim dobavljačima lubenica. 

Povod za pokretanje postupka, navodi se u obavijesti, bile su dvije anonimne prijave, koje je AZTN putem elektroničke pošte zaprimio u srpnju 2018., na temelju kojih je utvrdio da postoje dostatne indicije za pokretanje postupka.

AZTN je utvrdio da je FRAGARIA iskoristila značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi svojim dobavljačima lubenica, na način da je:

 • nakon 7. prosinca 2017., kada je Zakon o nepoštenim trgovačkim praksama stupio na snagu, u razdoblju od 10. siječnja 2018. do 31. prosinca 2018. sklopila ugovore s 38 dobavljača lubenica, koji nisu sadržavali jasno određenje o cijeni i/ili načinu određivanja, odnosno izračuna cijene, prema kojem bi na jasan i nedvojben način bilo moguće utvrditi na temelju kojeg se pojedinog parametra kvalitete izračunava cijena lubenica, koja je osnova za izračun cijene i kako se obavlja njezina korekcija, što je protivno odredbi članka 5. stavka 1. točke 1. ZNTP-a i predstavlja nepoštenu trgovačku praksu u smislu odredbe članka 4. stavka 2. točke 1. ZNTP-a;
 • u razdoblju od 1. travnja 2018. do 31. prosinca 2018. imala objavljene Opće uvjete otkupa poljoprivrednih proizvoda od 1. travnja 2018., koji nisu sadržavali jasno određenje o cijeni i/ili načinu određivanja, odnosno izračuna cijene, prema kojem bi na jasan i nedvojben način bilo moguće utvrditi na temelju kojeg se pojedinog parametra kvalitete izračunava cijena lubenica, koja je osnova za izračun cijene i kako se obavlja njezina korekcija, dakle Opći uvjeti otkupa poljoprivrednih proizvoda nisu sastavljeni u skladu s odredbom članka 5. stavka 3. ZNTP-a, što predstavlja nepoštenu trgovačku praksu u smislu odredbe članka 4. stavka 2. točke 1. ZNTP-a;
 • u odnosu na neke od svojih dobavljača lubenica, u razdoblju od 28. lipnja 2018. do 18. lipnja 2019., obračunala popust za prijevremeno plaćanje – cassa sconto u višem postotnom iznosu od ugovorenog s dobavljačima, pa je za taj povećani iznos umanjila plaćanje na štetu dobavljača, čime je netransparentno umanjila vrijednost lubenica, što predstavlja nepoštenu trgovačku praksu u smislu odredbe članka 4. stavka 2. točke 6. ZNTP-a u vezi s člankom 11. točkom 1. ZNTP-a;
 • u razdoblju od 16. lipnja 2018. (prve isporučene količine lubenica) do 20. srpnja 2018. (zadnje isporuče količine lubenica), otkupljivala lubenice I. klase, odnosno prve kvalitete, po otkupnoj cijeni lubenica za II. klasu, čime je na netransparentan način umanjila vrijednost lubenice standardne kvalitete, a što predstavlja nepoštenu trgovačku praksu u smislu odredbe članka 4. stavka 2. točke 6. ZNTP-a u vezi s člankom 11. točkom 1. ZNTP-a;
 • u razdoblju od 16. srpnja 2018. do 4. listopada 2018., izvršavala plaćanja svojim dobavljačima lubenica u rokovima dužim od propisanih 30 dana za svježi proizvod od dana primitka tog proizvoda odnosno od dostave računa ako račun nije dostavljen u trenutku isporuke, što predstavlja nepoštenu trgovačku prasku u smislu odredbe članka 4. stavka 2. točke 6. ZNTP-a u vezi s odredbom članka 11. točkom 9. ZNTP-a

Ukupno vrijeme trajanja navedenih povreda nije premašilo godinu dana. Inače, naglašavaju, sve opisane povrede predstavljaju teške povrede ZNTP-a, za koje se pravnoj osobi može izreći upravno–kaznena mjera u iznosu do najviše 3,5 milijuna kuna.

Nakon Uskrsa po novim pravilima - nepoštene trgovačke prakse više nisu dopuštene!

"AZTN je uzimajući u obzir težinu, opseg i vrijeme trajanja povrede te posljedice povrede za dobavljače, kao i utvrđene olakotne okolnosti, izrekao FRAGARIJI upravno-kaznenu mjeru u visini od 350 tisuća kuna. Ovom upravnom-kaznenom mjerom ostvarit će se cilj njezina izricanja u smislu odvraćanja od kršenja odredbi ZNTP-a i to ne samo u odnosu na otkupljivača FRAGARIU, već i svih drugih trgovaca, otkupljivača i/ili prerađivača", zaključuje se u objavi AZTN-a. 

Nepoštene trgovačke prakse i na dnevnom redu Europskog parlamenta

Podsjećamo, Zakon je izrijekom utvrdio 24 nepoštene prakse za trgovce, 10 za otkupljivače ili prerađivače (neke su iste za jedne i druge) koje su trgovci i otkupljivači zaračunavali proizvođačima/dobavljačima da bi otkupili njihove proizvode za preradu ili ih stavili na police trgovina. 

Na toj listi su: uvjetovanje sklapanja ugovora kompenzacijama, naknade za investiranje u nove trgovine, za istraživanje tržišta, za proslave obljetnica trgovaca i prerađivača, obveze za proizvode koji su u vlasništvu otkupljivača ili trgovaca (naknade za kalo, rastep i lom proizvoda, za krađu proizvoda s polica, prodaju ispod nabavne cijene, jednostrani raskidi ili izmjene ugovora, i sl).

I Europski je parlament podržao postignuti dogovor u Trijalogu o Prijedlogu direktive Europskog parlamenta i Vijeća o nepoštenim trgovačkim praksama u odnosima među poduzećima u lancu opskrbe hranom.

I Europski parlament se slaže: stop nepoštenim trgovačkim praksama u poljoprivredi!

Cilj je ovoga prijedloga ograničiti nepoštene trgovačke prakse pri čemu nova Direktiva izrijekom zabranjuje 16 praksi u odnosima između dobavljača (poljoprivrednika) i otkupljivača (kupaca) od kojih je dio potpuno zabranjen, a dio zabranjen ako nisu prethodno ugovorene između dobavljača i otkupljivača.


Tagovi

Kazna Nepoštene trgovačke prakse AZTN Fragaria Otkup lubenica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).