Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Nepoštene trgovačke prakse
 • 30.03.2018. 14:00

Nakon Uskrsa po novim pravilima - nepoštene trgovačke prakse više nisu dopuštene!

Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom stupio je na snagu 7. prosinca 2017. godine, a  prijelazno razdoblje do pune primjene Zakona istječe sutra, 31. ožujka.

Foto: Bigstockphoto/GeorgeRudy
 • 974
 • 73
 • 0

Nakon Uskrsa nova pravila - nepoštene trgovačke prakse više nisu dopuštene, najavljuje Ministarstvio poljoprivrede. Kako navode u priopćenju, Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom stupio je na snagu 7. prosinca 2017. godine, a  prijelazno razdoblje do pune primjene Zakona istječe sutra, 31. ožujka 2018. godine – do kada svi ugovori između trgovaca, otkupljivača i prerađivača - moraju biti usklađeni s novom regulativom.

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je donošenje Zakona s ciljem:

 • zaštite domaćih proizvođača od nekorektnih tretmana trgovaca/otkupljivača
 • uspostave transparentnih i fer odnosa proizvođača i trgovaca/otkupljivača,
 • uređenja tržišta i sankcioniranja nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom

Zakonom je propisan:

 • sustav za osiguranje i zaštitu poštenih trgovačkih odnosa,
 • definirane su nepoštene trgovačke prakse i mjere za sprječavanje nametanja istih
 • te zadaće i način postupanja tijela za provedbu Zakona

"Zakon je izrijekom utvrdio 24  nepoštene prakse za trgovce, 10 za otkupljivače ili prerađivače (neke su iste za jedne i druge) koje su trgovci i otkupljivači zaračunavali proizvođačima/dobavljačima da bi otkupili njihove proizvode za preradu ili ih stavili na police trgovina. 

Na toj listi su: uvjetovanje sklapanja ugovora kompenzacijama, naknade za investiranje u nove trgovine, za istraživanje tržišta, za proslave obljetnica trgovaca i prerađivača, obveze za proizvode koji su u vlasništvu otkupljivača ili trgovaca (naknade za kalo, rastep i lom proizvoda, za krađu proizvoda s polica, prodaju ispod nabavne cijene, jednostrani raskidi ili izmjene ugovora, i sl).

Kazna za nepoštene prakse i do 5 milijuna kuna 

Zakonom se ne ograničavaju temeljni interesi proizvođača i trgovaca/otkupljivača, već se  uspostavlja jasan okvir za odgovornost u izvršavanju mjerljivih usluga koje su naplaćene. Očekujemo da će Zakon pridonijeti kvalitetnijoj suradnji među poslovnim partnerima, ne ugrožavajući ničije poslovanje i razvoj", stoji u priopćenju.

Odzvonilo nepoštenoj trgovačkoj praksi?

Koje su kazne za nepoštene prakse: Sankcije će za pravne osobe iznositi maksimalnih 5 milijuna kuna, a 2,5 milijuna za fizičku osobu koja, primjerice prodaje proizvod po cijeni nižoj od nabavne cijene u nabavnom lancu tog proizvoda. Za ostale teže povrede maksimalna kazna iznosit će 3,5 milijuna kuna, a za lakše povrede 1 milijun kuna. Pod trgovcem značajne pregovaračke snage, podrazumijeva se trgovac čiji ukupni godišnji prihod prelazi 100 milijuna kuna, uključujući povezana društva trgovca, a pregovaračka snaga otkupljivača i prerađivača odnosi se na one kojima ukupni godišnji prihod prelazi 50 milijuna kuna.

Što su učinili nakon usvajanja Zakona:

 • otvorili smo dijalog sa dobavljačima i trgovcima radi tumačenja odredbi Zakona
 • prikupili smo pitanja vezana uz primjenu zakona i nakon temeljite analize objavili odgovore

"Kako bi olakšali provedbu Zakona Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) i Hrvatska gospodarska komora (HGK) svim obveznicima dali su mogućnost dobivanja pisanih pojašnjenja za eventualne dvojbe, a tijekom veljače i ožujka održane su radionice u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Puli i Varaždinu na kojima je prisustvovalo gotovo 700 sudionika.

Kroz pisana pojašnjenja i izravnu komunikaciju na radionicama predstavnici Ministarstva i AZTN-a odgovorili su na gotovo 200 pitanja. Najveći interes bio je usmjeren na akcije i popuste, asortimanski rabat, pozicioniranje proizvoda na policama trgovaca, te povrat neprodanih proizvoda", navode.

Tolušić: Zakonom nitko nije zakinut već su svi napokon izjednačeni

Detaljne upute odnosno pitanja i odgovori na temu nepoštenih trgovačkih praksi dostupne su na stranicama Ministarstva poljoprivrede i AZTN –a odnosno ovdje

"Zakon se dugo pripremao i o njemu je raspravljano na svim razinama uključujući trgovce, dobavljače i proizvođače. Takva praksa nije pratila nijedan dosadašnji zakon u RH, a u Saboru je dobio potporu svih političkih opcija. Dobro smo promislili o rokovima i svima ostavili dovoljno vremena za prilagodbu. Među svim dionicima u lancu opskrbe hranom očekujem kvalitetnu suradnju koja neće ugrožavati ničije poslovanje i razvoj", izjavio je ministar Tomislav Tolušić te dodao "ovim zakonom nitko nije zakinut već su njime konačno izjednačeni svi odnosi u lancu opskrbe hranom. Pozivam sve da prijave nepoštene prakse kako bi Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja mogla žurno reagirati, te pokaže li se potrebnim pokrenuti i postupak radi izricanja kazni onima koji krše zakon", zaključuje se u priopćenju Ministarstva. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zakon o zabrani nepoštenih praksi Ministarstvo poljoprivrede Trgovci


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Gori Bruxelles. Poljoprivrednici su s 1.300 traktora blokirali ceste grada, na zgradu Europskog parlamenta bacaju jaja i kamenje, pale gume, bacaju vatromet. Manje skupine pokušale su srušiti barijere podignute ispred parlamenta u blizini k... Više [+]