Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna zaštita
  • 04.03.2023. 07:30

Kako uspješno obaviti proljetnu zaštitu u voćarstvu i ratarstvu?

Vremenske prilike, tlak, tip dizni, brzina rada, miješanje sredstava u velikoj mjeri djeluju na krajnji rezultat tretiranja biljaka. Na što paziti?

Foto: Depositphoto/simazoran
  • 1.790
  • 109
  • 0

Proljeće je vrijeme kada obavljamo zaštitu biljaka, a uspjeh ovisi od mnoštva faktora. Na naš posao djelovat će vremenske prilike, brzina kretanja, tip dizni i još mnogo drugih stvari. Možemo pojedinačno raditi prihranu, zaštitu od bolesti, suzbijanje štetnih kukaca i drugih organizama, dodavati biostimulatore i primijeniti druga sredstva. Drugi način je da koristimo mješavine pesticida.

Sve ima svoje prednosti i mane.

Tretmane treba izbjegavati u periodu cvjetanja kako bi se izbjeglo trovanje pčela i drugih oprašivača. Izuzetak su fungicidi protiv pojave monilije.

Vremenske prilike diktiraju tempo radova

Izvođenje radova je pod direktnim utjecajem vremenskih prilika, posebno temperature i vlage. Najranije kreću s vegetacijom koštičave voćne vrste (šljiva, trešnja, višnja, breskva, marelica) i njih treba prve zaštititi. Temperature su još uvijek niske i treba obratiti pažnju što piše na deklaraciji preparata kojeg želimo koristiti. Pojedini se mogu primijeniti kada je temperatura iznad 15º, dok druga djeluju i na 5ºC. Jabučaste voćne vrste (jabuka, kruška, dunja) kreću s vegetacijom nešto kasnije, kada su uvjeti povoljniji.

Kako izračunati količinu sredstva potrebnu za tretiranje biljaka?

Primjena pesticida se obavlja prije i poslije cvjetanja. Najčešće se rade tretmani zaštite od infekcije pjegavosti, rupičavosti lišća, pepelnice, zaštita od lisnih ušiju i drugih insekata. Nakon jednog do dva tjedna obavlja se drugo tretiranje.

Previše vlage može umanjiti i potpuno neutralizirati učinak pesticida. Potrebno je izbjegavati radove kada je površina biljaka mokra. Pričekajte da oborine prođu i osuši se površina biljaka kako bi se ostvario bolji kontakt. Izbjegavati primjenu ako je u vremenskoj prognozi najavljena kiša. Dovoljna su dva dana da kiša ispere sredstvo koje smo nanijeli.

Brzina kretanja prskalice, tip dizni, tlak djeluju na količinu otopine koja dospije na biljku i na veličinu kapi. Najbolje je kada mlaz stvara maglu koja sa svih strana oblaže biljku, stablo, grane, listove. Izbor dizni je ograničen tlakom koji se kreće od 1,5 do 4 bara.

Kako pripremiti i očistiti prskalicu za proljeće?

Brzina kretanja stroja uvjetovana je terenom, stanjem površine zemljišta (je li prevlažno ili suho), veličinom biljaka. Potrebno je uskladiti tlak i brzinu.

Smanjiti troškove

Kako bi se smanjili troškovi i broj prolazaka, poljoprivrednici u istom spremniku miješaju različita sredstva. To im omogućava da u jednom prohodu riješe nekoliko problema. Štedi se vrijeme, gorivo, manje je rada. Međutim, u korištenju mješavina kriju se i problemi. Nije jednostavno izabrati preparate koje možemo sastaviti i napraviti mješavinu. Neka sredstva se ne mogu spojiti u istoj otopini, a u nekim slučajevima kombinacije mogu biti toksične za biljke i okoliš.

Dobro kombinirana mješavina u spremniku prskalice može uštedjeti vrijeme i novac. Treba međutim znati da je teško uskladiti tretiranja protiv infekcije bolesti i zaštitu od štetnika, jer se bolesti javljaju prve, a štetnici čekaju povoljnije vremenske prilike.


Tagovi

Proljetna zaštita biljaka Primjena pesticida Miješanje pesticida Prskanje pesticidima Prskanje voćnjaka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.