Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 26.03.2022. 18:00

Kako izračunati količinu sredstva potrebnu za tretiranje biljaka?

Što je doza, a što koncentracija? Kako sami možete odrediti potrebnu količinu sredstva kojeg trebate dodati u vodu?

Foto: Depositphoto/Katerina3
  • 2.240
  • 107
  • 0

Pred nama je još jedna izazovna poljoprivredna sezona u kojoj ćemo primjenjivati različita sredstva kako bi zaštitili naše biljke, prihranili ih ili im pomogli da imaju neometan rast i razvoj te donesu dobar urod.

Kemijske pesticide, prirodna sredstva, folijarna gnojiva, biostimulatore i druge preparate koje kupujemo, uvijek moramo pripremiti prema uputstvu na ambalaži. Najčešće se primjenjuju razblaženi vodom.

Što je doza, a što koncentracija?

Prije nego što krenemo s pripremom, potrebno je znati što znače određeni parametri koji će nam osigurati uspješnu primjenu. Neophodno je razlikovati dozu i koncentraciju primijenjenog sredstva, jer će nam to omogućiti da predviđenu količinu sredstva, odnosno njegove aktivne tvari, rasporedimo na površinu koju tretiramo što ravnomjernije.

Doza je količina sredstva kojeg primjenjujemo po jedinici površine. Ovisno radi li se o onome u tekućem ili krutom obliku, izražava se u jedinici mase ili zapremine po jedinici površine kg/ha, g/ha, l/ha ili ml/ha.

Koncentracija nam govori koliku količinu sredstva trebamo otopiti u određenoj količini vode.

Kako za manje, a kako za veće površine? 

Dvije tablice koje možete vidjeti u nastavku daju gotov pregled količine vode, koncentracije i potrebne količine sredstva.

U prvoj tablici navedeni podaci se odnose na prskalice manje zapremine i pogodna je za amatersku primjenu na manjim površinama. Količina vode se kreće od 1 do 10l što odgovara malim prskalicama za vrtove i manje voćnjake.

Ako imate onu kapaciteta 5l, a potrebno je imati koncentraciju 0,02 posto, tada iz tablice možemo iščitati da je potrebno u vodu dodati 1g ili 1ml sredstva.

Za prskalice male zapremine

Druga tablica namijenjena je proizvođačima koji imaju veće površine i omogućava im da brzo očitaju potrebne parametre za uspješno tretiranje biljaka, odnosno površina.

Podaci za prskalice s velikom zapreminom

 


Tagovi

Tretiranje biljaka Doza Koncentracija Prskanje Količina prskanja Izručavanje količine


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.