Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smjena ministra
  • 18.07.2019. 10:30

Kako ocjenjujete rad ministra Tolušića u protekle dvije godine?

Tri godine mandata ove Vlade, treći ministar poljoprivrede odnosno ministrica. Što vi mislite o radu Tomislava Tolušića i njegovoj smjeni s mjesta ministra?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 3.197
  • 909
  • 2

Malo tko je vjerovao da će se to doista i dogoditi, međutim premijer Andrej Plenković je prelomio - otići mora i njegova do jučer desna ruka, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Njegovim odlaskom, Hrvatska će u ovom sazivu Vlade dobiti i trećeg ministra, točnije svoju prvu ministricu poljoprivrede, Mariju Vučković, dojučerašnju državnu tajnicu istog tog ministarstva. 

Sjećate se, u Vladi kratkog daha HDZ-a i Mosta, a ulaskom HNS-a u koaliciju, otišao je tadašnji ministar Davor Romić, a 20. listopada 2016. čelno mjesto preuzeo dugogodišnji župan Virovitičko-podravske županije i tadašnji ministar Regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Upravo realizacijom fondova, prvenstveno Programa ruralnog razvoja, nije bio zadovoljan pa je tad i najavio da će se proces ubrzati. Od završetka natječaja do odluke ne smije proći više od 90 dana, tada je najavio. Ostat će zapamćen i po povlačenju prehrambenih proizvoda s tržišta - sjećate li se brojnih slučaja salmonela otkrivenih u proizvodima na policama trgovačkih centara, ali i podizanju (pa vraćanju) naknade za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, s 90 na 2.000 kuna?

Oprečna mišljenja poljoprivrednika 

Novinarima je, priznajemo, olakšao posao jer je osim priopćenja koja su iz tog ministarstva stizala na dnevnoj bazi, objavljivao i na društvenim mrežama. Kad će isplata poticaja, prestalo je biti obavijeno velom tajne. Iskusni političar, gradio je odnos s medijima, ali i poljoprivrednicima čijih kritika nije bio lišen, no u odnosu na neke druge ministre agrara, prolazio je prilično benigno. Unatoč prozivkama koje su dolazile od pojedinih poljoprivrednih udruga, nije održan niti jedan prosvjed poljoprivrednika, što je prethodnicima (izuzev Romića koji je na tom mjestu bio prekratko), bilo pod, reći ćemo tako - normalno. K tome, i s funkcije ministra natrag u saborske klupe, bez obzira na sve što mu se stavlja na teret, odlazi s titulom "najomiljenijeg ministra". 

Tko je Marija Vučković - prva ministrica poljoprivrede?

U njegove dvije godine, donesen je niz zakona, među kojima i Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji je raspolaganje zemljištem vratio na lokalnu samoupravu. Izglasan je i Zakon o nepoštenim trgovačkim praksama, ubrzane su objave i obrade natječaja iz Programa ruralnog razvoja, objavljeni su posebni natječaji za oporavak potonulog stočarstva (koje je prioritet i spomenutog Zakona o poljoprivrednom zemljištu), idu posebni poticaji proizvođačima mandarina i jabuka ...

Prvi put na čelo resora staje žena 

Koliko su oprečna mišljenja o diplomiranom pravniku koji je vodio resor poljoprivrede, jasno pokazuju i vaši komentari. "Jedini ministar poljoprivrede koji je nešto napravio u svom sektoru. Bilo EU fondovi ili povećanje potpora. Jedini koji je saslušao poljoprivrednike, osobno dao savjete i pomogao što je mogao. Šteta", tek je jedan u nizu pozitivnih komentara koji se da iščitati, a koji idu i do toga da nam predlažete da otvorimo anketu (pa i peticiju protiv smjene!): Žele li poljoprivrednici da Tolušić ode s mjesta ministra?

Tolušić ipak odlazi, dobivamo ministricu poljoprivrede

S druge strane, zamjera mu se upravo tema državnog poljoprivrednog zemljišta, činjenica da još nisu krenuli natječaji za zakup, a da je ex Agrokor, danas Fortenova grupa, zadržala posjede. "Pad proizvodnje u svim sektorima, vrijeme kad je najlakše bilo bit ministar s obzirom na EU novac, divljanje uvoznog lobija, treniranje strogoća na domaćim proizvođačima, obećanja u svojstvu populizma koja nije nikad ispunio", komentar je koji, kao i mnoštvo drugih, ide u drugom smjeru. 

Na čelno mjesto Ministarstva poljoprivrede prvi put će zasjesti žena, dobivamo ministricu Mariju Vučković. Za očekivati je da u posljednjoj godini mandata ove više puta preslagivane Vlade, neće biti novina odnosno da će nastaviti smjerom kojim je išao i njezin dojučerašnji šef. A što mislite o radu ministra Tolušića u protekle dvije godine odnosno koju mu ocjenu dajete, odgovorite u našem upitniku ispod teksta. 


Tagovi

Tomislav Tolušić Smjena Ministar poljoprivrede Anketa


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).