Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Električni traktor
  • 22.04.2023. 18:00

John Deere električni traktor dolazi 2026.?

Najavljeno je da će prvi potpuno autonomni traktor na baterije s oko 100 KS biti predstavljen 2026. godine, a inovacije će uvoditi od 2024. godine.

Foto: John Deere (ilustracija)
  • 965
  • 136
  • 0

John Deere već nekoliko godina istražuje različita rješenja za električne pogone u traktorima, a svoj prvi traktor na baterije planira predstaviti u 2026. Naime, poznato je da su 2021. kupili austrijsku kompaniju Kreisel Electric, koja se bavi proizvodnjom baterija.

Najavljeno je da će prvi potpuno autonomni traktor na baterije s oko 100 KS biti predstavljen 2026. godine, a inovacije će uvoditi od 2024. godine. Glavni fokus će biti na specijalnim usjevima. Pretpostavlja se da će tržištu predstaviti traktor s uskim gusjenicama koji je sličan Fendtu 100E Vario. 

Malo informacija o budućim planovima

Do sada je kompanija već pokazala nekoliko električnih traktora ili transportnih vozila, a samo je 8R s kontinuirano varijabilnim eAutoPowr prijenosom stigao do serijske proizvodnje. Veliki traktor nema ugrađene baterije, već električnu energiju za pogon proizvodi preko generatora i dizel motora, dok su neki prototipovi imali isključivo električno napajanje.

John Deere je do sada pokazao nekoliko prototipova s električnim pogonom. Tako je Sesam je iz 2016. imao baterije ispod haube i snagu od 130 kW.  U 2018. je predstavljen koncept traktora koji ima sustav napajanja preko kabla. Na Agritehnici 2019. se mogao vidjeti električni nosač sa šasijom gusjeničara koji je napajanje imao preko strujnog kabla.

Prototip Sesam2 je predstavljen 2022. i po svom dizajnu nije podsjećao na klasičan traktor. Ima ugrađenu bateriju od 1.000kWh što mu omogućava da radi cijeli dan bez prekida. Od ukupne raspoložive energije, koristi 500 kWh za vlastiti pogon. 

John Deere SESAM 2 je potpuno električni autonomni traktor

Prototipovi su djelomično integrirani u istraživački projekt GridCON2. John Deere provodi istraživanje zajedno s Tehničkim sveučilištem u Kaiserslauternu i Njemačkim svemirskim centrom.


Tagovi

John Deere Traktori Traktori na električni pogon Traktori na baterije Prototip Pametna poljoprivreda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]