Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rekonstrukcija Vlade
  • 11.06.2014. 14:00

Jakovina zadržao funkciju ministra poljoprivrede

"Ministri su oni koji rade, vode resore, otklanjaju prepreke. Rezultatima ministara i cijele ekonomije bit ćemo zadovoljni kada ostvarimo gospodarski rast i smanjimo nezaposlenost. U roku od dvije i pol godine katkad je vrlo teško nešto poboljšati", rekao je Milanović. Jakovina je zasad - siguran!

Foto: Robert Anić/Pixsell
  • 853
  • 97
  • 0

Idemo u promjene. Tom je rečenicom premijer Zoran Milanović u subotu, nakon sjednice Glavnog odbora, donio konačnu, pomalo dramatičnu odluku kojom je najavio rekonstrukciju Vlade. Detalji o rekonstrukciji odlućeni su već danas na otvorenoj sjednici, prije nego premijer otputuje u Brazil na otvorenje Svjetskog nogometnog prvenstva. Iako je, među ostalima, postojala i velika mogućnost smjene našeg ministra poljoprivrede, Tihomira Jakovine, to se nije dogodilo. On je i za medije prije same sjednice, izjavio kako smatra da svoj posao radi odgovorno i da uživa veliko povjerenje premijera te da za njega opasnosti nema. Kako i sam kaže, ipak vodi jedan od najtežih resora, a svi rezultati i reforme koje je njegovo Ministarstvo poljoprivrede postiglo u zadnje dvije i pol godine, daju im za pravo reći da su na dobrom putu. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je kako sa premijerom Zoranom Milanovićem nije razgovarao vezano uz rekonstrukciju Vlade te kako za to nije bilo ni potrebe. Siguran je u svoju poziciju.

Šifra "jačanje Vlade"

Zadnjih dana premijer je obavljao razgovore s kandidatima za ulazak u Vladu i članovima SDP-a kako bi bio siguran da će imati potporu za rekonstrukciju. Kako Milanović očito želi pokazati da nije u osvetničkom pohodu na ljude bliske Slavku Liniću, rekonstrukcija se obavlja pod izlikom jačanja Vlade, funkcionalno i kadrovski.

Smijenjeni Ostojić i Jovanović, Jakovina izbjegao kaznu

Branko Grčić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU, zadržao je svoje mjesto potpredsjednika Vlade za gospodarstvo, unatoč negativnim pretpostavkama. Međutim, Rajko Ostojić, za kojega se špekuliralo da mu slijedi smjena, više nije ministar zdravlja. Na njegovo mjesto će vjerojatno doći Siniša Varga koji je na čelu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Da rekonstrukcija ne bi bila protumačena kao osveta, Mirando Mrsić, iako vrlo blizak Liniću, ostaje ministar rada. Ugroženi su bili, kako su posvjedočili razni mediji, ministri obrazovanja i poljoprivrede, Željko Jovanović i Tihomir Jakovina. Od njih dvojice, samo je naš Jakovina preživio. Novi ministar obrazovanja trebao bi postati 55-godišnji profesor s FER-a Vedran Mornar, a Jovanović je za medije izjavio kako više nije mogao trpiti negativno gledište javnosti. Premijer je, kako je rekao, ministre smijenio zbog nezadovoljstva rezultatima koje su do sada postigli u svojim resorima.

"Ministri su oni koji rade, vode resore, otklanjaju prepreke. Rezultatima ministara i cijele ekonomije bit ćemo zadovoljni kada ostvarimo gospodarski rast i smanjimo nezaposlenost. U roku od dvije i pol godine katkad je vrlo teško nešto poboljšati. Rasta na daljinski nema. Čarobnog štapića nema. Ja sam zadovoljan kad vidim koliko su ljudi sebe dali u svojim poslovima", rekao je Milanović za medije. Još da imamo neki čarobni štapić pa da njime odaberemo onaj model izravnih plaćanja koji bi 1. kolovoza kada ga trebamo predati Europskoj komisiji, učinio veliku razliku i preokrenuo hrvatsku poljoprivredu na ljepšu stranu.

Važno je da se država u razdoblju prvih godina članstva u EU, u kojem se događa najveći pad dohotka poljoprivrednih proizvođača, ne odriče isplate iznosa na koje ima pravo. A gledajući prijedloge Ministarstva poljoprivrede, krenuli smo u tom smjeru. A u tom slučaju, više stvarno neće biti važno tko sjedi na mjestu ministra.

Foto: Robert Anić/Pixsell


Tagovi

Tihomir Jakovina Rekonstrukcija vlade Reforme Jačanje Vlade Smjena ministara Ranko Ostojić Slavko Linić Nezaposlenost Vedran Mornar Željko Jovanović Mirando Mrsić Siniša Varga Izravna plaćanja SDP Zoran Milanović Promjena Europska komisija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!