Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o sjemenu
  • 04.10.2021. 09:00

Izglasan Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja

Predviđenom Zakonskom odredbom ne ograničava se korištenja domaćeg sjemena za vlastite potrebe u nekomercijalne svrhe, niti se ograničavaju načela ekološke proizvodnje, poručuju iz Ministarstva.

Foto: Martina Popić
  • 496
  • 57
  • 0

U Hrvatskom saboru izglasan je Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, obavijestili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Glavni mu je cilj, podsjećaju, urediti proizvodnju, stavljanje na tržište i uvoz poljoprivrednoga reprodukcijskog materijala, odrediti nadležnost pojedinih tijela, inspekcijski nadzor, kao i druga pitanja od značenja za provedbu jedinstvenog sustava poljoprivrednoga sjemenarstva i rasadničarstva, a njime se prenose odredbe tzv. marketinških direktiva (14 direktiva) koje reguliraju proizvodnju i stavljanje na tržište poljoprivrednog reprodukcijskog materijala.
 
"Sustav proizvodnje i stavljanja na tržište poljoprivrednog reprodukcijskog materijala propisan je direktivama Europske unije, koje se temelje na međunarodnim protokolima. Poljoprivredni reprodukcijski materijal prije stavljanja na tržište prolazi kroz proces certifikacije, odnosno službenog nadzora u proizvodnji", navode u objavi. 

Sjeme s poljoprivrednog gospodarstva

Kako bi se očuvale autohtone, tradicionalne sorte i pohranile u banku biljnih gena, Zakon o sjemenu propisuje donošenje Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora kroz koji će se definirati detaljne aktivnosti koje će provoditi sudionici navedenog Nacionalnog programa.
 
Također, kako bi mali poljoprivredni proizvođači imali mogućnost korištenja malih količina sjemena na vlastitom gospodarstvu, uvodi pojam "sjeme s poljoprivrednog gospodarstva“ koje će morati proći postupak dorade kako bi se osigurala minimalna prisutnost štetnih organizama u skladu s propisima iz područja biljnog zdravstva. Predviđenom Zakonskom odredbom, ističu iz Ministarstva, ne ograničava se korištenja domaćeg sjemena za vlastite potrebe u nekomercijalne svrhe, niti se ograničavaju načela ekološke proizvodnje.
 
Nadalje, predviđena je mogućnost donošenja određenih nacionalnih sortnih lista sjemena i sadnog materijala kako bi se omogućilo brzo uvođenje autohtonih, tradicijskih i ugroženih sorti iz banke biljnih gena u sustave proizvodnje i stavljanja na tržište.

Pronađeno kompromisno rješenje oko Zakona o sjemenu?

"Poljoprivredni reprodukcijski materijal temelj je poljoprivredne proizvodnje, te je prva karika u lancu proizvodnje i opskrbe hranom. Kvalitetno sjeme i sadni materijal jedan je od osnovnih preduvjeta za uspješno i isplativo bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom", naglašavaju. 


Tagovi

Zakon o sjemenu Hrvatski sabor Sjeme s poljoprivrednog gospodarstva Banka gena Biljna proizvodnja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Kakve su šanse Agrarne stranke na političkoj sceni i parlamentarnim izborima?

586


Glasova: 208

Dobre su im šanse, hrvatski poljoprivrednici zaslužuju posebnu stranku. 35,5%

Glasova: 306

Šanse su im male. 52,2%

Glasova: 72

Ne zanima me, neću politiku u svoju butigu. 12,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

4. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva u Gospodarskom centru u Osijeku. Bilo je riječi o rezultatima poljoprivrede, uručeni su ugovori poljoprivrednicima, HAPIH je obilježio petu godišnjicu, a bilo je prilike i kušati domaće delicije