Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o sjemenu
  • 01.12.2020. 16:30

Novi Zakon o sjemenu uvodi i pojam 'sjeme s poljoprivrednog gospodarstva'

U javnom savjetovanju je Nacrt prijedloga Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja.

Foto: Bigstock/ jarafoti
  • 1.149
  • 148
  • 0

Nacrt prijedloga Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja u postupku je e-savjetovanja do 10. prosinca 2020. godine.

Prijedlogom se, kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, uvodi novi pojam "sjeme s poljoprivrednog gospodarstva“ te su također predviđene novosti u pogledu certificiranja reprodukcijskog materijala i korištenja zdravog i kvalitetnog sjemena na vlastitom gospodarstvu.

Razlog izmjena je taj što trenutno važeći Zakon o sjemenu, donesen 2005. godine, ulaskom Hrvatske u EU i novom Uredbom o biljnom zdravstvu (EU) 2016/2031, te sve većom internet trgovinom, više ne može pratiti proizvodnju i trgovinu poljoprivrednim reprodukcijskim materijalom. 

Više informacija o novom Zakonu možete pronaći ovdje.

"Glavni cilj novog Zakona je urediti proizvodnju, stavljanje na tržište i uvoz poljoprivrednoga reprodukcijskog materijala, odrediti nadležnost pojedinih tijela u poslovima, inspekcijski nadzor, kao i druga pitanja od značenja za provedbu jedinstvenog sustava sjemenarstva i rasadničarstva“, navode iz Ministarstva.

Temelj poljoprivredne proizvodnje

Također, predviđene su novosti u cilju očuvanja i pohrane autohtonih i tradicionalnih sorti. Propisana je mogućnost donošenja nacionalnih sortnih lista kako bi se omogućilo brzo uvođenje autohtonih, tradicijskih i ugroženih sorti iz banke biljnih gena u sustave proizvodnje i stavljanja na tržište. Uvodi se i izrada opisne sortne liste na osnovu provedenih poljskih pokusa kako bi se poljoprivrednicima olakšao odabir materijala za sjetvu i sadnju te materijala koji će dati najbolje rezultate u klimatskim uvjetima Republike Hrvatske. 

Poljoprivredni reprodukcijski materijal temelj je ove proizvodnje i prva karika u lancu proizvodnje i opskrbe hranom, a kvalitetno sjeme i sadni materijal jedan je od osnovnih preduvjeta za uspješno i isplativo bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom.

"Reprodukcijski materijal koji se nalazi na tržištu mora biti u takvom stanju da proizvođači imaju najbolju garanciju identiteta materijala te da će biljke koje se dobiju njihovom sjetvom odnosno sadnjom pokazivati karakteristike po kojima su prepoznatljive", pojašnjavaju.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zakon o sjemenu Certificiranje Poljoprivredna proizvodnja Sortna lista


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]