Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EFSA preporuke
  • 15.10.2023. 15:00

Izdana preporuka preventivnog cijepljenja peradi protiv ptičje gripe

Sve više se razmišlja o njenoj upotrebi zbog razornog djelovanja virusa, ekonomske štete i potencijalnog prijenosa među ljudima

Foto: Depositphoto/monticello
  • 378
  • 38
  • 0

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) preporučila je preventivno cijepljenje protiv ptičje gripe za osjetljivu perad u područjima s visokim rizikom od prijenosa kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Većina Vlada je malo pažnje posvećivala ovakvom načinu zaštite zbog mogućih trgovinskih ograničenja. Sada sve više razmišljaju o njenoj upotrebi zbog razornog djelovanja virusa, ekonomske štete i potencijalnog prijenosa među ljudima.

Navedene preporuke

Iz EFSA-e navode da je ovakva prevencija optimalna strategija za minimiziranje broja izbijanja i trajanja epidemije. Treba je provoditi kod najosjetljivijih i najzaraznijih vrsta peradi u područjima visokog rizika za prijenos. Ovakve izjave dolaze nakon što je Francuska postala prva zemlja Europske unije i prvi veliki svjetski izvoznik peradi koja je pokrenula nacionalnu kampanju cijepljenja protiv ptičje gripe.

Na jesen će cijepiti perad protiv ptičje gripe - naručuju 80 milijuna doza

Preporuka je da se, u slučaju izbijanja, hitno zaštitno cijepljenje provede u promjeru od tri kilometra od izbijanja u područjima visokog rizika. Napominje se da ovo nije zamjena za druge mjere koje se provode u cilju kontrole bolesti.

Kakve su informacije zatražene?

Europska komisija je zatražila od EFSA-e pregled dostupnih cjepiva protiv ove bolesti, njihovu efikasnost protiv virusa koji trenutno cirkuliraju i da procijeni različite sheme cijepljenja kako bi se donijele odluke o mogućim strategijama. Zasebno mišljenje o nadzoru i mjerama za smanjenje rizika u cijepljenim područjima i farmama očekuje se u ožujku 2024.

Znanstveni savjet EFSA-e informirat će o svemu kreatore politika u državama članicama EU i menadžere rizika o potencijalnim strategijama, čime će se omogućiti donošenje odluka o prevenciji i kontroli epidemije, poručuju. 


Tagovi

EFSA Ptičja gripa Virus ptičje gripe Obavezna vakcinacija peradi Preventivna vakcinacija Evropska komisija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pohvaliti se, ili se ne pohvaliti - pitanje je sad! Eci-peci-pec.... Stalo na onom prvom :) Daklem - kroz ova vrata je prolazio naš Baby Lasagna, divna osoba koju bi svatko poželio za sina, brata ili nešto treće. Bilo vama smiješno ili ne,... Više [+]