Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 25.04.2023. 15:00

Na jesen će cijepiti perad protiv ptičje gripe - naručuju 80 milijuna doza

Francuska vlada ima u planu preventivno cijepiti najizloženiju perad, ograničiti razmnožavanje virusa i rizik od mutacije te izbjeći prelazak na sisavce i ljude

Foto: Depositphotos/Asichka
  • 943
  • 101
  • 0

Francuska je ovog mjeseca raspisala tender za nabavu 80 milijuna doza cjepiva protiv ptičje gripe kako bi bila spremna za pokretanje programa cijepljenja u jesen. To je prva zemlja Europske unije koja se odlučila na ovakav korak. 

Tamošnja vlada ima u planu preventivno cijepiti najizloženiju perad, ograničiti razmnožavanje virusa i rizik od mutacije te izbjeći prelazak na sisavce i ljude. Predstavljena su tri scenarija kampanje. 

Prvi uključuje očuvanje genetskog potencijala kako bi osigurali selekciju i razmnožavanje, a ovdje je broj potrebnih cjepiva ograničen. Druga opcija se odnosi na patke koje se koriste za izradu specijaliteta od jetre, poznati "foie gras", ali i pure te patke i kokoši u slobodnom uzgoju. Treća opcija je cijepljenje kokoši, purana, gusaka i druge peradi uzgajane na otvorenom. 

Nijedan od scenarija ne uključuje cijepljenje brojlera koji čine većinu peradi u Francuskoj jer se smatra da postoji relativno mali rizik od zaraze virusom. 

Ptičja gripa kod ljudi: Rizik od infekcije je nizak?

Ptičja gripa ubila je stotine milijuna ptica diljem svijeta, a u Francuskoj je usmrtila više od 20 milijuna ptica.


Tagovi

Ptičja gripa Cijepljenje Cjepivo Francuska Doza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]