Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sretan rođendan
  • 18.05.2020. 13:00
  • Požeško-slavonska, Hrnjevac

Ivan Enjingi proslavio 80. rođendan

Slavljenik i neumorni vinar radi na proširenju podruma i pripremama za podizanje novih nasada na Venju, najboljem položaju u kutjevačkom vinogorju.

Foto: Ivana Valić/Facebook Željko Garmaz
  • 941
  • 309
  • 1

Zasigurno najpoznatiji hrvatski vinar Ivan Enjingi u nedjelju je skromno, u malom krugu najbližih prijatelja, obilježio 80. rođendan. Razlog tome su epidemiološke mjere zbog korone pa će svečanost, kakva je uobičajena u Hrnjevcu za Ivine rođendane te blagdane Sv. Vinka i Martinje, biti kad bude dozvoljeno okupljanje većeg broja gostiju. 

Do tada taj neumorni vinar radi na proširenju podruma i pripremama za podizanje novih nasada na Venju, najboljem položaju u kutjevačkom vinogorju. Trenutačno Enjingi ima 60 hektara ekoloških vinograda. Njihovu gnojidbu isključivo stajskim gnojivom osigurava uzgojem 250 grla angus goveda. 

Tradicija vinogradarstva u obitelji Enjingi i Hrnjevcu seže u 1890. godinu, a procvat vinarije počeo je nakon 1972. godine kada je današnji vlasnik vino počeo puniti i prodavati u bocama. Još za bivše države njegova su vina, jedina nekog privatnika, bila dobila ekskluzivan status u zagrebačkoj Esplanadi. Sve dok komunistički vlastodršci nisu zabranili njihovu prodaju. U samostalnoj Hrvatskoj Ivo je podigao novi podrum koji proširuje na kapacitet od 800.000 litara. 

Ivan Enjingi: Nema ekološke poljoprivrede, kao ni vinogradarstva bez domaćih životinja!

Kušajući vina od prije 15 i 20 berbi ne možete ostati ravnodušni i ne diviti se ne samo neumornom duhu nego i očuvanoj svježini i skladnosti nektara. 

Neumorni i kako ga nazivaju - najveći hrvatski vinar, Ivan Enjingi (Foto: Martin Vuković)

U razgovoru s čuvenim vinarom doznali smo i da je došao kraj njegove kratkotrajne političke avanture. Ivo je prošli tjedan odlučio napustiti stranačke dužnosti i stranku Domovinski pokret Miroslava Škore. Razlog je, kaže, nezadovoljstvo koalicijskim partnerima s kojima Škoro dogovara izlazak na izbore.

Ivan Enjingi: Gdje si bio 1986.?

"U Slavoniji se kaže: pokaži mi s kim se družiš pa ću vidjeti kakav si", kaže Enjingi te ističe kako je ustvrdio da Domovinski pokret više nije politička opcija s kojom se on želi poistovjetiti. Imao sam nadu da nešto žele promijeniti za boljitak naše Hrvatske, no vidim da se tamo okupila samo ekipa koja traži političko uhljebništvo, dodaje čuveni vinar. 


Fotoprilog


Tagovi

Ivan Enjingi Rođendan Najveći hrvatski vinar Slavlje


Autor

Martin Vuković

Više [+]

Urednik Emisije za selo i poljoprivredu HRT-a i dugogodišnji predsjednik Društva agrarnih novinara Hrvatske, a sada potpredsjednik Upravnog odbora DANH-a.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.