Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjednica Vlade
  • 15.09.2022. 10:40

INA povećava proizvodnju plina, sve što proizvede mora prodavati HEP-u

Prodavat će se HEP-u po trenutno najnižoj cijeni koju je odredila HERA, rekao je nakon sjednice Vlade ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. 

Foto: Boris Scitar/PIXSELL
  • 152
  • 44
  • 0

INA povećava proizvodnju plina, a sav proizveden u Hrvatskoj morat će prodavati HEP-u, odlučeno je na jučer održanoj sjednici Vlade. 

Kako je objavljeno na njihovoj stranici, krizni tim za sigurnost opskrbe plinom, predložio im je da INA poveća proizvodnju plina za 10 posto, te da se sav koji proizvede proda HEP-u koji će ga dalje prodavati kućanstvima, bolnicama, vrtićima i svim drugim institucijama.

Mjere su privremene i propisuju se za razdoblje od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023. godine.

"Prodavat će se po trenutno najnižoj cijeni koju je odredila HERA, a to je cijena za građanstvo od 41 eura po megavatsatu, dok je današnja cijena plina na  burzi 227 eura po megavatsatu", rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović

Ta Vladina odluka, naveo je, nije dogovorena s MOL-om, već je donesena sukladno zakonu, najavljena im je, a o njoj će ministar danas razgovarati s predstavnicima MOL-a.

Rekao je i kako je samo tehnički točna izjava predsjednika Uprave INA-e Sandorsa Fasimona da ova tvrtka domaći plin prodaje u Hrvatskoj.

"On je tehnički rekao što je istina, jer ima stranih firmi koje osnuju poduzeće u Hrvatskoj, nekakav d.o.o., i onda Ina proda plin tom d.o.o-u te ga on prodaje dalje. Tehnički je to točno, ali kada gledamo realno, to nije tako", istaknuo je Filipović, prenosi Hina, dodajući da je današnja cijena plina i električne energije uglavnom posljedica špekulacija

"Ne može netko na špekulativnim potezima, preko leđa naših građana, plin koji se proizvodi u Hrvatskoj prodavati po nekim cijenama koje sada apsolutno nisu prikladne", rekao je ministar novinarima odgovarajući i da MOL "nije u poziciji" odbijati takve stvari, jer je upravo krivi način korporativnog upravljanja doveo do jednog od najvećih korporativnih skandala. 

Ponovio je da će se inzistirati na smjeni cjelokupne Inine uprave i promjeni modela upravljanja. 

Zaključno, INA će ove i sljedeće godine proizvoditi 10 posto više plina u odnosu na prvotni plan, dok će se za iduće vidjeti. Bude li tehnički moguće, proizvodnja će se dodatno povećati.   


Tagovi

Vlada Plin INA HEP Davor Filipović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]