Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagrebački hipodrom
  • 23.06.2019. 12:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

I OPG-ovi na udaru? Nastavlja se bitka za opstanak Hipodroma u Zagrebu

Ukidnjam Hipodroma u Zagrebu, bez njegova izmještanja na neku drugu odgovarajuću lokaciju, sukladno Zakonu o sportu, na udaru bi se našli i OPG-ovi koji godišnje na Hipodrom isporuče 500 tona sijena, 500 tona slame  i 300 tona zobi.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
  • 368
  • 38
  • 0

Zbog velikog interesa, skupljanje potpisa na peticiju za ostanak hipodroma u Zagrebu, na Kajzerici, a protiv mega projekta zagrebački Manhattan, produljeno je do 28. lipnja, a održat će se na više javnih gradskih lokacija, stoji u obavijesti  'Zagreb te zove' na istoimenoj stranici na društevnim mrežama, koja stoji iza akcije građana za opstanak zagrebačkog Hipodroma.

Nema glavnog grada bez hipodroma  

Predsjednik Zagrebačkog konjičkog saveza Mladen Brezić kaže da bi ukidanje Hipodroma u Zagrebu, bio veliki udar na konjički sport, koji na postojećoj lokaciji na Kajzerici, gdje su štale, dvorana za jahanje i tereni, bilo oni galopski, kasački ili za preponsko jahanje, imaju jako dobre uvjete za bavljanje konjičkim sportom, koji nije jeftin i zahtjevan je, ali pruža jako puno i nema glavnog grada u nekoj državi, koja nema hipodrom.

Dodao je da je i škola jahanja jako važna, jer tu se uče prvi koraci u konjičkom sportu, ali i u životu, jer se djeca jako vežu za konje i na Hipodromu  su svaki dan. Dakle, može se reći da je to stvar opće kulture. Nekada je u Zagrebu bilo više  konjičkih klubova, smještenih na više gradskih lokacija, od Trešnjevke do Dubrave, gdje su bile i štale, ali svi su oni našli svoje mjesto na Hipodromu na Kajzerici,  uz desnu obalu Save, gdje je nedavno održan i 64. Međunarodni konjički turnir u preponskom jahanju. Možda i zadnje veliko konjičko natjecanje na Hipodromu?

Moraju iseliti konje do 30. studenog

Konjički  sport je u svijetu veliki posao, jer jedan sportski konj nosi sa sobom najmanje tri radna mjesta, a kod nas i pored besplatnog ulaza na Hipodrom, u dva dana se tamo skupilo stotinjak znatiželjnika. A imalo se što vidjeti jer je nastupilo čak  30-ak konja iz više država.     

Ipak, dopisom Grada Zagreba, kako bilo, tamo više od 1. prosinca ne bi bilo mjesta za 147 konja koji se moraju iseliti do 30. studenoga, kako bi se na pola milijuna tamošnjih kvadrata sagradio mega građevinski projekt tzv. Zagreb City. U konjičke klubove u Čehe i Malu Mlaku, tvrdi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić,  smjestit će se 13 gradskih konja iz Ustanove za upravljenje sportskim objektima, a koji su trenutno na Hipodromu. Za ostalih 100-tinjak konja privatnih vlasnika, a neki su tamo i po 40 godina,  će se morati  sami snaći jer, kaže  gradonačelnik, hobi i ljubav koštaju, a 'stotinjak kljusina, vrijednih između 300 i 500 eura, neće ga spriječiti da razvija grad i izgradi zagrebački Manhattan.

Galopska staza opasna za konje i jahače  

Ovo nije kraj, ako treba, kampirat  ćemo ispred Hipodroma na Kajzerici,  poručili su prosvjednici, koji su nedavno ondje održali  prvi prosvjedni skup, o čemu smo već pisali, te najavili nastavak borbe, jer idući prosvjed, ako Grad ne odustane od naprasnog ukidanja Hipodroma, će se održati ispred Gradske skupštine.

Prosvjedom poručili: Ne damo hipodrom!

Grad Zagreb je dosad za Hipodrom izdajavo godišnje četiri milijuna kuna, ali već duže vrijeme, osim lijepo održavnog prostora za preponsko jahanje, koji se redovito navodnjava, galopska staza je opasna kako za konje tako i za jahače. Tu veliku kružnu stazu, od skoro dva i pol kilometra, između dva mosta na Savi, ne mogu održavati radnici Zrinjevca, koji su njezino održavanje sveli na šišanje trave, prije rijetkih utrka, a zadnja je održana za Uskrs. Okupilo se 20 konja u četiri galopske utrke, domaćih vlasnika s većinom jahača iz Srbije i Mađarske, ali i jedna djevojka. Gledatelja, iako se ima što za vidjeti, jer se radi o perjanici konjičkog sporta, već godinama, nažalost, nema više, kao ni sponzora, koji su davno pobjegli s Hipodroma. Čak je i sužbena kladionica bila zatvorena, pa se tradicija međusobnog klađenja vlasnika konja, odvijala od ruke do ruke.         

Na udaru i OPG-ovi            

S ukidnjam Hipodroma na Zagrebu, bez njegova izmještanja na neku drugu odgovarajuću lokaciju što se godinama spominjalo, sukladno Zakonu o sportu, na udaru bi se našli i OPG-ovi koji godišnje na Hipodrom isporuče 500 tona sijena, 500 tona slame i 300 tona zobi. Slaba je utjeha da je gradonačelnik obećao, još prije 12 godina, da dok je on gradonačlenik, da se "Hipodrom neće micati iz Zagreba".   

Kako bilo do zime, na Hipodromu  su se već pojavili oglasi, koji nude na prodaju devet ha zemljišta u Habijanovcu kod Vrbovca,  s mogućnošću njegova proširenja na 20 ha, za smještaj 50-ak konja, koji sad još uvjek slobodno trče na Kajzerici.    


Tagovi

Zagrebački hipodrom Peticija Hipodrom Milan Bandić Zatvaranje Konjički sport


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.