Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ne damo hipodrom
  • 10.06.2019. 10:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Prosvjedom poručili: Ne damo hipodrom!

Ogorčeni Zagrepčani, ne samo vlasnici konja, okupili su se na prosvjedu u Zagrebu i jasno poručili: Ne damo Hipodrom!

Foto: Marinko Petković
  • 265
  • 53
  • 0

Kako je i bilo najavljeno u subotu je u Zagrebu, ispred ulaza na Hipodrom na Kajzerici, održan javni prosvjed pod nazivom 'Ne damo hipodrom' nekoliko stotina građana protiv najavljenog zatvaranja hipodroma na zagrebačkoj Kajzerici s 30. studenim ove godine, a na kojem je paralelno održan i Međunarodni turnir u preponskom jahanju.   

Organizatorica prosvjeda Gordana Pasanec, ispred FB stranice 'Zagreb te zove' kazala je da će sljedeći  prosvjed, ako Grad ne odustane od svoje nakane da jednostavno ukine Hipodrom u Zagrebu, održati ispred Gradske skupštine. Ona se zahvalila brojnim studentima, koji su pomogli u oraganizaciji prosvjeda pod nazivom 'Ne damo hipodrom', te kazala da se istoimena peticija, koja se već neko vrijeme potpisuje, može potpisati sve do 21. lipnja na Hipodromu.

Kamo sa 150 konja?

Na kratkom prosvjedu su govorili i redatelj Dario Juričin, autor dokumentaraca o Gazdi i glumac Damir Šaban, koji je snimio i video poziv na prosvjed. Prvi je, kako kaže, i kustos budućeg Muzeja korupcije, za koji je zagrebački gradonačelnik zakopao kamen temeljac, jer je još 2008. Milan Bandić izjavio dok je on gradonačelnik da se Hipodrom neće micati iz Zagreba. Iniciranje promjene GUP-a u Gradskoj skupštini, upozorio je Juričin, otvara vrata ukidanju Hipodoma iz Zagrebu u korist građevinskog lobija, koji na Hipodromu planira graditi megaprojekt Zagreb City.

Juričin je kazao da je nedavno bio na Hipodromu na galopskoj utrci, koja se tradicionalno održava dan poslije Uskrsa u Zagrebu. Grad je već tada odustao od nagrade koja se prije dodjeljivala konjima do tri godine starosti, a i službena kladionica, što je još jedna tradicija konjičkog sporta, više nije radila.    

U ožujku je objavljeno da bi partner Grada Zagreba trebala biti tvrtka Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Kako sada stvari stoje, korisnici Hipodroma ne kane pristati na raskid ugovora, niti iseliti oko 150 konja s Hipodroma. ''Prema Zakonu o sportu prvo nam se mora osigurati alternativno mjesto gdje se i dalje možemo uspješno baviti konjičkim sportom. Htjeli bi prvenstveno zadržati ovaj prostor jer je idealan za bavljenje konjičkim sportom, ali smo svjesni da je javni interes na udaru moćnog građevinskog lobija'', kaže konjički sudac Željko Mavrović, koji na Hipodromu ima jednog konja.

Četrdeset godina na Hipodromu

"Ja sam onaj siromašni koji se konjičkim sportom, koji nije nimalo jeftin, a što se može vidjeti i po voznom parku vlasnika prekrasnih konja, bavi iz ljubavi. Imam i sina Tihomira, koji je tu svaki dan, kao i ja zadnjih 40 godina. To se i vidi, jer je Hipodrom pun djece koja ne dolaze samo u školu jahanja, već se vrijedno brinu o konjima od ranog jutra do noći te su jako vezani za konje", rekao je Mavrović. Na ogradi Hipodoma, između ostalih transparenata, pisalo je i 'Hipodrom je naša sreća',  'Ne uzimajte Hipodom!' i sl..          

Vlasnici konja iz šest spotskih klubova i škole jahanja su ogorčeni jer moraju otići s Hipodroma, a nemaju gdje s konjima. Grad im je u dopisu poručio da do zime 'investitoru trebaju osloboditi prostor Hipodroma'. Drugim riječima, iako se u dopisu to ne spominje, logično je, kažu, pretpostaviti da se Hipodrom mora isprazniti zbog gradnje “zagrebačkog Manhattana”. Taj je projekt, koji nosi službeni naziv “Grad u Gradu”, gradonačelnik Milan Bandić najavio još u veljači, nakon čega je raspisan javni poziv za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta.

Grad više ne želi financirati hobije pojedinih građana 

Iz Grada su poručili da se Hipodrom neće seliti, niti će se graditi novi što je godinama prije bila jedna od opcija, već da u okolici Zagreba ima dovoljno privatnih sagrađenih objekata, primjerice Mala Mlaka, Brezovica, Čehi i dr. gdje se mogu smjestiti konji sa hipodroma. Grad je dosad izdvajao četiri milijuna kuna za Hipodrom godišnje, ali više ne želi financirati, osim sportaša, i hobije pojedinih građana na Hipodromu.

Treba imati na umu da se Hipodrom u Zagrebu, ako se Grad promatra malo šire, između Sljemena i aerodroma u Plesu, zapravo nalazi u samom centru Grada. To je još jedna zagrebačka, ne samo sportska, tradicija koja bi uskoro mogla nestati, ako se bude gledao samo dobit, a ne velika zelena oaza, na lijevoj obali Save, koja je bila domaćin i posjeta Pape Ivana Pavla II Zagrebu, ali i legendarnog koncerta Rolling Stonesa, upozorili su prosvjednici. 


Fotoprilog


Tagovi

Hipodrom Zagreb Prosvjed Konji


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]