Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o sjemenu
  • 03.02.2021. 11:15
  • Osječko-baranjska, Osijek

I Društvo agronoma Osijek za novi Zakon o sjemenu: Nema nikakvih zabrana

Žalosno je da u dosadašnju javnu raspravu nije bila uključena struka i sugovornici koji se bave oplemenjivačkim radom i sjemenarskom proizvodnjom, već su medijski prostor dobile samo određene udruge i pojedinci, navode iz DAO-a.

Foto: Lucija Bencarić
  • 302
  • 29
  • 0

Punu potporu donošenju novog Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja dalo je i Društvo agronoma Osijek.

Mišljenja su, kao i Fakultet agrobiotehničkih znanosti i Hrvatsko agrarno društvo, da upotreba necertificiranog sjemena bez ikakvog nadzora nije dobar primjer poljoprivredne prakse i može uzrokovati nekontrolirano širenje bolesti, korova i štetnih organizama bilja te rezultira značajnim smanjenjem prinosa po jedinici površine.

"Žalosno je da u dosadašnju javnu raspravu nije bila uključena struka i sugovornici koji se bave oplemenjivačkim radom i sjemenarskom proizvodnjom, već su medijski prostor dobile samo određene udruge i pojedinci", istaknuto je u priopćenju koje potpisuje predsjednik DAO-a mr.sc. Romeo Jukić.

Neispravna tumačenja prijedloga zakona 

Kako napominje, uspješni poljoprivredni proizvođači ostvaruju visoke i stabilne prinose, između ostalog i zbog toga što koriste kvalitetno sjeme. Sjetvom certificiranog, proizvođaču se jamči sortna pripadnost i minimalno propisani zahtjevi kakvoće kao što su čistoća, klijavost i zdravstveno stanje. 

Naglašavaju pritom da u predmetnom Zakonu nisu uočili nedorečenosti ili zabrane po pitanju proizvodnje vlastitog na svom gospodarstvu za autohtone i tradicijske sorte. Stoga tumačenja u kojima se spominje zabrana upotrebe autohtonog sjemena starih sorti i njihovih proizvoda smatraju neispravnim. 

"Mali proizvođači, razne udruge te ostali koji se bave proizvodnjom autohtonih i tradicijskih sorti na ovaj način odbijaju službenu evidenciju takvog materijala i mogućnost budućih poticaja takve proizvodnje. Ukazujemo kako ovaj prijedlog nije obveza nego mogućnost pojedinca što smatramo poticajnim prijedlogom ovog zakona", napominju iz Društva. 

Naglasili su i kako će se, prema prijedlogu Zakona, proizvodi od takvih sjemena i dalje moći prodavati na tržnicama. 

Stare sorte dobit će dodatnu vrijednost

"U prijedlogu je vidljivo da se malim proizvođačima ne nameću nova ograničenja, nego omogućuje proširenje njihove djelatnosti na legalnu komercijalizaciju autohtonih i tradicijskih sorti", poručuju i pojašnjavaju da bi time trebale dodatno dobiti na vrijednosti.

Također, kao struka ističu ulogu pojedinaca u cijelom procesu proizvodnje poljoprivrednoga reprodukcijskog materijala jer "bez obzira koliko povoljne uvjete za proizvodnju starih sorata budemo imali (zadaća Ministarstva je da osigura zakonske uvjete za što jednostavniju i pristupačniju proizvodnju), ukoliko ne bude interesa javnosti (hobista, vrtlara, malih proizvođača…) za proizvodnju i plasman istih, neće doći do povećanja proizvodnje".  

Znanost i struka podržali Zakon o sjemenu: Nema novih nameta i ograničenja

Podsjećamo, i u jučerašnjem priopćenju predsjednik HAD-a doc. dr. sc. Josip Haramija poručio je kako našim poljoprivrednicima, vrtlarima i javnosti treba omogućiti informaciju i od agronomske struke te oplemenjivača i uzgajivača sjemena, a da su medijski prostor dobile samo određene udruge i pojedinci koji prenose netočne informacije.


Tagovi

Društva agronoma Osijek Zakon o sjemenu Cerificirano sjeme Prodaja na tržnicama Autohtone sorte


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]