Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjemenarstvo
  • 24.05.2023. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Hrvatska je u vrhu Europske unije po pitanju sjemenarstva

Već 49. okupljanje stručnjaka iz područja sjemenarstva okupilo je u Zagrebu eksperte iz 21 europske zemlje. Domaćin je Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo HAPIH-a, zajedno s Ministarstvom poljoprivrede

Foto: HAPIH
  • 388
  • 57
  • 0

Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatske Agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) zajedno s Ministarstvom poljoprivrede (MP) domaćin je trodnevnog ESCAA (European Seed Certification Agencies Association) međunarodnog godišnjeg sastanka koji se održava u Zagrebu od 23 do 25. svibnja.

Kako napominjju iz HAPIH-a, na ovom skupu razmjenjuju se najnovija saznanja stručnjaka iz ovog područja, posebno za stručni nadzor sjemenske proizvodnje te certificiranje sjemena koje ovaj Centar provodi kao nacionalno ovlašteno tijelo.

Na ovogodišnje, četrdeset deveto okupljanje, odazvali su se eksperti iz 21 europske zemlje – Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Estonije, Francuske, Grčke, Irske, Italije, Litve, Latvije, Luksemburga, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Slovenije, Slovačke, Španjolske, Švedske, Švicarske i domaćina Hrvatske. Predsjedavateljica sastanka bila je Željka Cegur iz Ministarstva poljoprivrede.

"Izuzetno smo ponosni što smo ovako značajan skup eksperata organizirali u Hrvatskoj. Osobita nam je čast što smo osim cijenjenih kolega ugostili i predstavnicu Europske komisije, Paivi Mannerkorpi, koja je aktivno sudjelovala u radu seminara", rekao je dr. sc. Goran Jukić, pomoćnik ravnateljice HAPIH-a i voditelj Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo iz Osijeka.

Naveo je kao je Hrvatska u odnosu na druge države članice, druga u proizvodnji sjemena soje, šesta po pšenoraži, deveta po ozimoj pšenici i ječmu te jedanaesta u kukuruzu. "Ovi rezultati pokazuju da spadamo u vrh EU-a po pitanju sjemenarstva", istaknuo je Jukić.

Na OECD sortnoj listi čak 634 domaće sorte - mogu se tržiti po cijelom svijetu

Seminar je, pojašnjavaju, koncipiran tako da svake godine obrađuje veliki broj aktualnih tema iz navedenog područja.

"Kako i sam naziv ESCAA seminara govori, isključivi je naglasak na uzorkovanju, stručnom nadzoru proizvodnje i certificiranju sjemena svih biljnih vrsta i kategorija sjemena", objasnio je Krešimir Šunjić, sveučilišni specijalist zaštite bilja, rukovoditelj Odjela za nadzor sjemenskih usjeva i izdavanje certifikata u HAPIH-ovu Centru.

Sastanak organiziran u dvije sekcije 

Napominju i da je rad ovogodišnjeg sastanka organiziran u dvije glavne sekcije. Prvi je dio predviđen za dvodnevne radne sastanke na kojima se raspravlja o temama uzorkovanja sjemena, certifikatima na pakiranju zajedno s biljnom putovnicom, derogacijom po pitanju klijavosti, digitalizacijom sektora, certificiranjem u postupku priznavanja, umnažanjem sjemena u postupku priznavanja i pitanjima same ESCAA (webside and statutes).

U drugom je dijelu organiziran stručni posjet najvećoj privatnoj oplemenjivačkoj tvrtki u Hrvatskoj - Bc Institutu za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d. Zagreb tijekom kojega gosti imaju prigodu obići doradu sjemena kao i poljske pokuse te posjet Agronomskog fakulteta u Zagrebu s uvidom u tamošnje kolekcije starih sorti vinove loze u sklopu banke biljnih gena.


Tagovi

Sjemenarstvo Željka Cegur Goran Jukić Krešimir Šunjić HAPIH Sastanak


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]