Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o sjemenu
  • 23.12.2020. 15:00

HPK: Uvažite zahtjeve poljoprivrednika vezano za Zakon o sjemenu

Zahtjeve poljoprivrednika vezano za Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanje sorti poljoprivrednog bilja treba uvažiti, pozvala je Hrvatska poljoprivredna komora Ministarstvo poljoprivrede, ali i dala svoje prijedloge.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
  • 115
  • 8
  • 0

Hrvatska poljoprivredna komora zatražila je od Ministarstva poljoprivrede da se uvaže zahtjevi poljoprivrednika vezano za Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanje sorti poljoprivrednog bilja, za koji je 10. prosinca završilo e-savjetovanje.

Podsjećamo, poziv za sastanak, kako bi raspravili sve sporne dijelove novog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, uputili su Ministarstvu poljoprivrede, Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača, udruga Biovrt - u skladu s prirodom i Udruga OPG-a Hrvatske Život.

Naglasili su kako prijedlog ovog zakona, koji je prošao javno savjetovanje, predviđa uvođenje obavezne dorade kod ovlaštenog dorađivača i korištenje registriranih sorata za sjeme koje poljoprivrednici proizvode na svojim gospodarstvima za vlastite potrebe.

"To bi proizvođačima donijelo nova opterećenja jer dorada kod ovlaštenog dorađivača nosi nove financijske izdatke i logističke probleme", upozorili su te dodali da je Ministarstvo uputilo pojašnjenje da se spomenute odredbe donose isključivo radi korištenja tzv. "tavanuše" i zaštiti od biljnih bolesti te da će dodatnim pravilnikom definirati izuzeća za male količine i pojedine kulture.

Udruge međutim smatraju da je tema farmerskog sjemena daleko kompleksnija i ne može se jednostavno sve sjeme koje proizvođači uzgajaju na vlastitom gospodarstvu nazvati "tavanuša" i ograničiti na korištenje registriranih sorta niti obaveznu doradu kod ovlaštenog dorađivača.

HPK ponudila prijedloge

HPK kao predstavnik poljoprivrednih proizvođača zatražila je da se omoguće sljedeći propisi za doradu sjemena kako slijedi:

  • Izuzeti od obveze doradu sjemena onim poljoprivrednim gospodarstvima koja sjeme koriste za vlastite potrebe i nisu tržišno usmjerena
  • Izuzeti od obaveze doradu sjemena zaštićenih, autohtonih i čuvanih sorti
  • Izuzeti od obaveze dorade sjemena i sadnog materijala ekoloških proizvođača sukladno EU Uredbi 2018/848.

Zbog prijedloga spomenutog Zakona dodatno je održan i sastanak Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore na kojem je zaključeno kako je potrebno da svaki sektor pojedinačno da svoje zaključke te da se HPK sa svim prijedlozima i primjedbama dodatno očituju prema Ministarstvu poljoprivrede po ovoj temi.

Udruge protiv Zakona: Ne može se sve farmersko sjeme svrstati pod 'tavanušu'

Zatraženo je, kako navode dalje u prioćenju i da se nastave daljnje konzultacije s Ministarstvom o ovom Zakonu kako bi se razjasnili svi nejasni i dvosmisleni članci koji stavljaju poljoprivredne proizvođače, a time i ratarsku poljoprivrednu proizvodnju u težak položaj.

Odbor je, među ostalim, zaključio kako je potrebno da se svakom proizvođaču sjemena omogući vlastita usluga čišćenja/dorade sjemena i da se to sjeme može plasirati na tržište.


Tagovi

Zakon o sjemenu HPK Zahtjevi Udruge Domaće sjeme Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.