Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni prosvjedi
  • 06.02.2024. 10:40

HPK: Uskoro donosimo odluku o poljoprivrednim prosvjedima u Hrvatskoj

Važno je da podržimo naše kolege, ali i da sami donesemo odluku na koji način ćemo izraziti svoje nezadovoljstvo ZPP-om i odlukama europskih čelnika koji idu na štetu ukupne hrvatske poljoprivrede, navode iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 2.412
  • 248
  • 0

"Hrvatska poljoprivredna komora podržava prosvjede svojih europskih kolega i suglasna je s većinom zahtjeva koji su dio problematike s kojima su suočeni i naši poljoprivrednici", priopćili su iz Komore.

Kako navode, razmatraju odluku hoće li se i hrvatski poljoprivrednici priključiti prosvjedima, a o tome će odlučiti sektorski odbori. Potom će se o tome razgovarati i na sjednici Upravnog odbora koji će donijeti konačnu odluku. Ona bi se trebala održati početkom idućeg tjedna, najavljuju. 

Jakopović: Odbori izrazili želju priključenju prosvjeda

"Pitanje prehrambene suverenost ključno je pitanje u EU, a mora biti i kod nas jer jedino što imamo je zrak, voda i zemlja", istaknuo je predsjednik HPK, Mladen Jakopović

Kaže, zemlju čine ljudi koji svojim učinkom pretvaraju taj resurs, kroz biljke i životinje, u hranu i to je jedino što nam svakodnevno treba i za što se svi zajednički trebamo boriti.

"Nekoliko sektorskih odbora HPK proteklih je dana održao svoje sjednice na kojima su izrazili želju da se priključimo prosvjedima naših europskih kolega", navodi Jakopović dodavši da su zahtjevi o kojima se govori na prosvjedima u EU nešto sa čime se i sami slažu. Problemi su to s kojima je suočena cijela Europska unija

Ratari ogorčeni: Obećano im 135, a isplaćeno ni 32 €/ha potpore?!

"Prije svega se radi o prevelikim zahtjevima nove Zajedničke poljoprivredne politike kao i sklapanju trgovačkih sporazuma koji urušavaju zajedničko EU tržište i čine našu proizvodnju nekonkurentnom", zaključio je.

Boje se dodatnih ograničenja i propisa

IZ HPK ističu kako osluškuju odjeke koji se šire na prosvjedima diljem zemalja članica, a poljoprivredna zajednica se suočava se s golemim izazovima i pritiscima koji su se samo akumulirali posljednjih godina.

"Gospodarski tereti i birokracija guše poljoprivrednike diljem EU. Učinci klimatskih i geopolitičkih kriza značajno utječu na njih. Uz sve to imamo osjećaj da će nam biti nametnuto još više ograničenja i europskih propisa s teškim i nepovratnim posljedicama na proizvodnju, prihode i povećanje uvoza uz manje ekološke i socijalne standarde", navode.

Danas svi članovi Copa i Cogeca, čija smo članica, poručuju kako postoji hitna potreba za pružanjem kratkoročnih odgovora na pitanja tisuća farmera koji već nekoliko mjeseci pokazuju svoje nezadovoljstvo i nerazumijevanje.

To se, kažu, prije svega odnosni na odluke o prijeko potrebnim odstupanjima od uvjeta ZPP-a, eko-programima i agro-okolišnim-klimatskim obvezama koje se nadovezuju na to, za 2024. godinu..

Traži se pravedna trgovina

Kako navode, potrebno je prilagoditi sljedeći prijedlog ukrajinskih autonomnih trgovinskih mjera (ATM) stvaranjem sustava kojim se osigurava da odredište za sve pošiljke tamošnjih poljoprivrednih proizvoda bude određeno prije ulaska u EU te je nužno uvesti sustav koji jamči da njihovi proizvodi stignu do tog konačnog odredišta i ne završe na zajedničkom tržištu EU.

"Smatramo i da je potrebno uvođenje uvoznih pragova, za bilo koju poljoprivrednu robu koja podliježe liberalizaciji trgovine na temelju godišnjeg ili tromjesečnog prosjeka za kombinirane godine 2021. i 2022.", dodaju.

Jedan od zahtjeva s kojim se slažu je i da se osigura reciprocitet u standardima poljoprivredne proizvodnje i jednaki uvjeti kako bi se osigurala pravedna trgovina.

"Trgovinske preokupacije daleko nadilaze učinke liberalizacije trgovine s Ukrajinom. U tom smislu je sporazum Mercosur neprihvatljiv za većinu poljoprivrednika u EU. U ovom trenutku, kontinuirano nastojanje da se posao postigne preko crte bit će shvaćeno kao daljnja provokacija od strane poljoprivredne zajednice i povećat će odbijanje odluka koje donosi Europska komisija", stoji u priopćenju HPK.

Zaključuju, europska poljoprivreda je najodrživiji model na svijetu. Poljoprivrednici i poljoprivredne zadruge ključni su za lance opskrbe hranom i energijom, kao i u trenutačnom geopolitičkom kontekstu i zaslužuju biti prepoznati kao strateški sektor.

"Stoga je važno da podržimo naše kolege, ali i da sami donesemo odluku na koji način ćemo izraziti svoje nezadovoljstvo ZPP-om i odlukama europskih čelnika koji idu na štetu ukupne hrvatske poljoprivrede", poručuju iz Komore. 


Dokumenti


Tagovi

Poljoprivredni prosvjedi HPK Mladen Jakopović Prosvjedi u EU


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijete opsadom Pariza, 15.000 policajaca na ulicama

Prosvjedi francuskih poljoprivrednika predvođeni sindikatom FNSEA traju diljem zemlje već danima. Ispred zgrada lokalnih samouprava rasipaju gnojivo, pale uvezeno povrće,...

Više [+]