Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kompenzacija troškova
  • 02.02.2024. 12:00

Ratari ogorčeni: Obećano im 135, a isplaćeno ni 32 €/ha potpore?!

Nema nam druge nego na ulicu. Vidimo ovih dana da za neproizvodni sektor novca ima, a što je s proizvodnjom? Čekamo obećano godinu dana, da bi na kraju dobili za sladoled?!, kaže prvi čovjek Odbora za ratarstvo HPK, Petar Pranjić.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 12.101
  • 1.029
  • 0

"Ponižavajuće. Potpuno ponižavajuće", ogorčen je prvi čovjek Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore, Petar Pranjić iznosima potpora za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje koje su posljednjeg dana siječnja napokon sjele na račune ratara.

Od u srpnju 2023. obećanog te u listopadu programom vlade dogovorenog da intenzitet potpore iznosi najviše 135 eura/ha za prvih 30 ha prihvatljivih poljoprivrednih površina - najveći isplaćeni iznos se sveo na 62 eura po hektaru. Međutim, ni taj prepolovljeni nije išao svima. 

Previše ih se javilo na natječaj 

Konkretno, pokazuje na vlastitom slučaju, uplaćeno mu je 31,28 €/ha ili sveukupno 938,51 €.

"Posprdno! Ni 32 eura po ha. Pa toliko sam cipela i goriva potrošio do Zagreba", ljutit je navodeći da je ovo poniženje neviđenih razmjera i da će zatražiti da napravi povrat i zahvali im se. 

Objašnjenje Ministarstva poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je da je odaziv na javni natječaj sveukupne vrijednosti 10,113 milijuna eura bio visok. Odnosno, prijavljeni broj proizvođača i površina ratarskih kultura bio je viši od očekivanog, što je dovelo do nižeg konačnog intenziteta potpore po hektaru.

Kažu, zato je Ministarstvo pripremilo dodatni Program potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektoru ratarstva, u ukupnoj vrijednosti od 10 milijuna eura koje je i predstavljeno ovaj tjedan članovima Odbora za ratarstvo HPK.  

"Da, još 10 milijuna eura. Pa što je to na toliki sektor?!", pita Pranjić navodeći da na sastanku zbog bolesti nije bio, no kolege su ga o svemu obavijestile. 

Ratari izlaze na ulicu

Preko novog ponižavajućeg odnosa ne žele prijeći pa će članovi Odbora sastanak održati u utorak, konferenciju za medije vjerojatno dan ili dva poslije, a potom slijedi - prosvjed

"Nema nam druge nego na ulicu kao skup građana. Vidimo ovih dana da za neproizvodni sektor novca ima, na posao se vraćaju u ponedjeljak i suci, a što je s proizvodnjom? Čekamo obećano godinu dana, da bi na kraju dobili za sladoled?!", pita vladajuće navodeći da će prosvjed, baš kako to čine i ostali europski poljoprivrednici, biti usmjeren protiv Bruxellesa i odluka koje donose, a koje naši tako svesrdno prihvaćaju. 

Najnovija među njima je slanje geotagiranih fotografija jer semafor valjda ipak ne radi kako bi trebao. 

"Od osam sati posla, četiri sam u traktoru, a četiri u uredu i stalno u stresu hoću li sve stići napisati. To nije poljoprivredna proizvodnja", zaključuje.  


Tagovi

Potpore Kompenzacija troškova Ratari Odbor za ratarstvo HPK Petar Pranjić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]