Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bombe u polju i dvorištu
  • 18.10.2019. 09:00

HPK i HUMP jednoglasno nadležnima: Spriječite potencijalnu eskalaciju sukoba

Ovi zadnji slučajevi pokazuju da na terenu postoji opasnost od eskalacija sukoba zbog poljoprivrednog zemljišta, kaže prvi čovjek HPK Mladen Jakopović.

Foto: Tomislav Haršanji
  • 1.475
  • 95
  • 0

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) i Hrvatska udruga mladih poljoprivrednika (HUMP), najoštrije su osudili posljednja dva slučaja u kojima je izvršen pokušaj napada ili zastrašivanja poljoprivrednih proizvođača – mladog poljoprivrednika Marijana Balića iz Ilače koji je u dvorištu pronašao neaktiviranu eksplozivnu napravu te Mladena Šulca koji je prilikom berbe kukuruza kombajnom na njivi u mjesto Presi pokraj Bjelovara, naletio na pet bombi od kojih su tri eksplodirale. 

"Do završetka policijske istrage ne želimo implicirati da je u ova dva slučaja riječ o sukobima vezanima za poljoprivredno zemljište ili neke druge probleme u poslovanju poljoprivrednika, no smatramo da su oni ipak upozoravajući i da je važno da policija krivce što prije pronađe i slučajeve razjasni. Naime, poljoprivrednici se ionako teško nose sa tržišnom utkamicom, borbom protiv jake konkurencije, te im bilo kakavi dodatni problemi samo još više uništavaju moral i vjeru u poštivanje zakona i ravnopravnu tržišnu utakmicu", kaže predsjednik HPK Mladen Jakopović

HPK: Zakon o poljoprivrednom zemljištu ne donosi kvalitetna rješenja

Činjenica je, dodaje, da smo svjedoci kako Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji je usvojen prošle godine, u stvarnosti ne funkcionira i ne donosi kvalitetna rješenja za brojne poljoprivrednike i da je potrebna njegova izmjena, što su nedavno i jasno poručili iz HPK.

Zbog zakupa zemlje ostavili mu upozorenje - ručnu bombu u dvorištu!?

"Smatramo da je prebacivanjem odlučivanja na jedinice lokalne samouprave doveo do pojedinačno vrlo neizvjesnih situacija u pojedinim općinama i gradovima Hrvatske jer se otvara prostor da se odlukama općinskih čelnika ograniče površine i pojedine poljoprivrednike ošteti. Ovi zadnji slučajevi pokazuju da na terenu postoji opasnost od eskalacija sukoba zbog poljoprivrednog zemljišta jer s jedne strane imamo poljoprivrednike koji su po ranijim zakonima i programima dobili državnu zemlju u zakup, investirali u proizvodnju, prijavili se na mjere kroz Program ruralnog razvoja, a sada nekima od njih prijeti mogućnost da ostanu bez dijela zemlje čime se ugrožava njihova opstojnost i daljnji rad.

S druge strane imamo ogromne pritiske brojnih proizvođača koji žele dobiti zemlju u zakup, a neujednačena pravila i mogućnosti manipulacija, uvođenja različitih kriterija ili ograničenja nikako neće dovesti do rješenja, već bi mogli samo ove probleme na terenu produbiti", kaže Jakopović pozivajući sve poljoprivrednike koji imaju bilo kakav pritisak ili prijetnje od nepoznatih osoba zbog svog poslovanja, proizvodnje i slično da im se jave kako bi ovakve stvari prevenirali te što prije upozorili nadležne institucije i javnost. 

Nasilje ne vodi ničemu

Pozivaju i sve nadležne institucije da stanu u zaštitu poljoprivrede i poljoprivrednih proizvođača te da se krivci za ove opasne napade što prije otkriju i kazne i da se Zakoni poštuju i provode ili mijenjanju ako s terena imamo dokaze da se sadašnji ne mogu ili neće pravedno provoditi. 

"Naoštrije osuđujemo zastrašivanje bilo kojeg poljoprivrednika, mladog ili starog. Nasilje ne vodi ničemu, stoga očekujemo da nadležne institucije čim prije razrješe ove nemile slučajeve, kazne počinitelje i spriječe potencijalnu eskalaciju. Pozivamo na dijalog, na zdravu tržišnu utakmicu i dajemo punu podršku svim mladim farmerima u realizaciji njihovih poslovnih planova", kaže Vedran Marić, član nadzornog odbora HUMP-a. 

Iz Ministarstva unutarnjih poslova, pak, odgovaraju kako se radi o izoliranim i pojedinačnim slučajevima, sukladno čemu nema pokazatelja koji bi ukazivali na povećan broj prijava takve vrste.

Život, za razliku od zemljišta - nema cijenu

"Također Vas obavještavamo kako nadležne ustrojstvene jedinice policije, u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvima, provode kriminalistička istraživanja u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti te pronalaska počinitelja prijavljenih kaznenih djela "Dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom“ iz čl. 215. Kaznenoga zakona", stoji u odgovoru MUP-a na naš upit.   


Tagovi

HPK HUMP Bombe u polju Bombe u dvorištu Policija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).