Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 15.08.2018. 15:00

HPK bira najuspješnije projekte financirane mjerama iz Programa ruralnog razvoja

Hrvatska poljoprivredna komora objavila je natječaj za odabir najuspješnijih projekata financiranih mjerama iz Programa ruralnog razvoja!

Foto: Pixabay/Capri23auto
  • 335
  • 18
  • 0

Hrvatska poljoprivredna komora objavila je natječaj za odabir najuspješnijih projekata financiranih mjerama iz Programa ruralnog razvoja. Kako navode u objavi koju potpisuje predsjednik Mladen Jakopović, HPK je dobila bespovratna sredstva za provođenje projekta CAP FOR YOU  u sklopu natječaja Europske komisije "Potpora mjerama informiranja koje se odnose na zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP)“ za 2018. godinu.

Cilj projekta "CAP FOR YOU“ (AGRI-2018-2446081) je informirati poljoprivredne proizvođače i mlade o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije, o provođenju programa i njegovim mjerama te o smjernicama i načinu kako Europska komisija kreira svoju poljoprivrednu politiku.

"U narednom razdoblju izvršit će se odabir i selekcija deset najuspješnijih projekata. Projekti će se birati putem objavljenog natječaja i prema pristiglim prijavama, u suradnji s Vijećem za odabir (osnovanom u tu svrhu), odabrat će se deset najuspješnijih projekata. Komisiju će sačinjavati: predstavnik Ministarstva poljoprivrede, predstavnik neke od poljoprivrednih udruga, predstavnik akademske zajednice, predstavnik Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te predstavnik HPK", objašnjavaju. 

Kriteriji za odabir su:

  • Generacijska obnova/ zapošljavanje
  • Prijenos znanja
  • Nove temeljne usluge

Svaki od kriterija ocjenjuje se zasebno sukladno navedenim zahtjevima, a zbroj bodova dodijeljen po svakom od kriterija određuje ukupan broj bodova.

Maksimalan broj bodova je 100. Svaki kriterij donosi određeni broj bodova kako je prikazano tablicom u nastavku.

Kriterij Relativni značaj kriterija Maksimalni broj bodova
Generacijska obnova/ zapošljavanje 20% 20
Prijenos znanja  30% 30
Nove temeljne usluge 50% 50
Maksimalan broj bodova 100% 100


Odabrani će biti oni projekti koji ostvare najveći broj bodova prema definiranim kriterijima.

Izračun broja bodova treba iskazati na dvije decimale.

Da bi projekt bio prihvatljiv mora biti prijavljen u okviru jedne od sljedećih Mjera:

  • M3 – Sustavi kvalitete za poljoprivredne proizvode i hranu
  • M4 – Ulaganja u fizičku imovinu
  • M6 – Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja
  • M7 – Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima
  • M9 – Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija
  • M10 – Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene
  • M16 – Suradnja
  • M19 – LEADER (CLLD)

Na natječaj se mogu prijaviti mikro, srednja i makro poduzeća u sektoru poljoprivredne proizvodnje: OPG-ovi, LAG-ovi, Udruge, Zadruge, Proizvođačke-organizacije i drugi subjekti koji zadovoljavaju gore navedene kriterije. Deset izabranih sudjelovat će u daljnjim medijskim promotivnim aktivnostima projekta (putem TV-a, radija, novina, društvenih mreža):

Medijska promocija pozitivnih primjera projekata financiranih mjerama iz Programa ruralnog razvoja

Cilj medijske promocije je podići razinu osviještenosti o važnosti potpore EU-a poljoprivredi i ruralnom razvoju putem ZPP-a kroz predstavljanje 10 najuspješnijih projekata provedenih kroz Mjere ruralnog razvoja. Na taj način ciljane skupine će dobiti uvid u široki spektar mogućnosti koje nudi ZPP. Medijska promocija kroz tiskovine, radio, televizija i društvene mreže.

Radionice o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici

U radionicama namijenjenim predstavnicima poljoprivrednih udruga i studentima sudjelovat će ukupno 60 predstavnika koji će biti podijeljeni u nekoliko grupa. Svaka grupa predstavljat će određene organizacije koje sudjeluju u pregovorima grupa za Civilni dijalog te će dobiti radne materijale na temelju kojih će se zalagati za određena stajališta. Teme o kojima će se raspravljati su: ekološka održivost, inovacije i digitalizacija u poljoprivrednom sektoru, budućnost modela obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva te udruživanje poljoprivrednika.

Medijski pokrivena konferencija predstavit će cjelovit pregled uspješnih primjera projekata i reportaža dviju simulacija.

Na konferenciji će sudjelovati 80 sudionika: predstavnici javnih ustanova (Ministarstvo poljoprivrede, Savjetodavna služba, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju), predstavnici akademske zajednice, predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore, predstavnici poljoprivrednih udruga, studenti.

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje u promoviranju svog projekta financiranog  sredstvima Europske unije mjerama iz Programa ruralnog razvoja, ispunite tražene podatke natječaja. Podatke pošaljite najkasnije do 3. rujna 2018. na e-mail: tomislava.hodalic@komora.hr s naznakom: ZA PROJEKT ‘CAP FOR YOU’. Rezultati natječaja bit će objavljeni do 5. listopada 2018. godine na stranici Hrvatske poljoprivredne komore.

Podaci o projektu potrebni za prijavu nalaze se u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

HPK Natječaj Ruralni razvoj Najsupješniji


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...