Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Troškovi proizvodnje
  • 30.03.2022. 15:00

Globalne cijene dušičnog gnojiva učetverostručene od 2020. - rastu i dalje

Za sada će više cijene žitarica nadoknaditi porast troškova inputa, ali se postavlja pitanje što će biti u budućnosti

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 399
  • 81
  • 0

Globalne cijene gnojiva prošlog su tjedna porasle za skoro 10 posto. Bloombergov indeks cijena Green Markets je objavio da su dostigle najvišu razinu ikad zabilježenu. Na svjetskom tržištu je bilo 40 posto skuplje nego prije mjesec dana, prije početka rata u Ukrajini, piše Agrarheute.

Nagli rast je ukazao na ovisnost poljoprivrednih proizvođača o ruskom izvozu.

Poremećena trgovina s Rusijom

Zemlje koje su već pogođene nestašicom hrane sada su pred novim problemima nedostatka i sirovina i hrane. "Trgovina između Rusije i ostatka svijeta nije stala, ali je ozbiljno poremećena jer uvoznici i zakupci brodova izbjegavaju zemlju zbog visokih premija za rizik", rekao je Chris Lawson iz londonske konzultantske firme CRU.

Rusija je pokrivala oko 14 posto svjetskog izvoza gnojiva, a privremena obustava će imati veliki utjecaj na tržište hrane.

Pored toga, visoke cijene prirodnog plina dovele su do ograničenja u europskoj proizvodnji ove vrste robe i dodatno ograničile ionako nesigurno tržište.

Lawson je dodao da su se od početka 2020. globalne cijenedušičnog gnojiva učetverostručile, a fosfata i potaše utrostručile. Istaknuo je da su poljoprivrednici na razvijenim tržištima imali koristi od visokih poljoprivrednih cijena, koje su djelomično pomogle nadoknaditi one inputa, ali one u kombinaciji s nedostatkom ponude sve više remete globalnu potražnju.

Troškovi će se itekako odraziti na zaradu (Foto: Depositphotos/dusanpetkovic)

Sveučilište Illinois je procijenilo direktne troškove poljoprivrednika za 2022., uključujući gnojivo, proizvode za zaštitu bilja, sjeme, sušenje, skladištenje i osiguranje, na 1.265 USD po ha, u odnosu na trošak od 966 USD po ha u 2020. što je povećanje za trećinu.

Cijene troškova će i dalje rasti

Robert Fox, direktor američke CoBank, je izjavio da ovisno od usjeva, gnojiva čine 10 do 20 posto ulaznih troškova gospodarstva.

Više cijene žitarica će nadoknaditi porast troškova inputa, ali se postavlja pitanje što će biti u budućnosti. Fox smatra da će više vrijednost pšenice, kukuruza i soje premašiti povećanje ulaznih troškova za 2022. sezonu što bi značilo opstanak uzgajivača. Međutim, ne radi se samo o povećanju troškova za gnojiva već i svih ostalih, a to će se itekako odraziti na zaradu koja se očekuje od izuzetno visokih cijena žitarica.

Kada soju sijati prije kukuruza?

Ekonomisti Sveučilišta Illinois procjenjuju povrat od 682 USD po hektaru za kukuruz koji se uzgaja na farmama visokog prinosa u centralnom Illinoisu i 491 USD po hektaru za soju. Fox je oprezno optimističan u pogledu profitabilnosti poljoprivrednika u 2022. i zabrinut za daljnji razvoj situacije. Predviđa da će cijene ostati na višoj razini u narednih nekoliko godina jer će situacija u Ukrajini ostaviti višegodišnjeg traga. Ne očekuje pad cijena inputa i ukazuje da će se poljoprivrednici, industrija i potrošači morati tome prilagoditi.


Tagovi

Troškovi proizvodnje Rast cijena Ovisnost o Rusiji Ukrajina Cijena gnojiva Gnojivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.