Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 29.03.2022. 18:00

Ukrajina uvodi kvotu za izvoz dušičnih gnojiva, u Rusiji nestašica

Ukrajinska kvota iznosi 210 tisuća tona i odnosi se na period od travnja do lipnja. U Rusiji poljoprivrednici traže produženje zabrane izvoza određenih vrsta mineralnih gnojiva.

Foto: Depositphotos/MaksLab
  • 355
  • 49
  • 0

Vlada Ukrajine odredila je kvotu za izvoz mineralnih ili kemijskih dušičnih gnojiva za period od travnja do lipnja, u ukupnoj količini od 210 tisuća tona

Također, za navedeno razdoblje (do 1. srpnja 2022.) izriče se dozvola za izvoz specificiranih gnojiva, navodi apk-inform.

Izdavanje dozvola za izvoz ove robe provodi se putem aplikacije u okviru kvote u količini od 70 tisuća tona mjesečno.

Ova odluka dolazi nakon što je ta zemlja zbog ratnog stanja i održavanja ravnoteže na domaćem tržištu značajnih mineralnih gnojiva, 12. ožujka uvela nultu kvotu za njihov izvoz. Ta se odluka odnosila na dušik, fosfor, kalij i složena gnojiva koja sadrže dva ili tri hranjiva: dušik, fosfor i kalij te ostala. 

S druge strane, ruski poljoprivrednici traže produženje zabrane izvoza određenih vrsta ove robe.  

Kako piše fertilizerdaily, vlasti Kaluške oblasti, smještenoj na zapadu zemlje, apeliraju na Vladu Rusije da ograničenje izvoza produži do 1. lipnja. Naime, ta je zemlja još početkom veljače, dakle prije invazije na Ukrajinu, uvela privremenu zabranu izvoza amonijevog nitrata jer su se bojali nestašice. Odluka je donesena kako bi se domaći poljoprivrednici osigurali za predstojeću proljetnu sjetvu. 

No, bez obzira na zabranu, te robe ondje nedostaje. "Poljoprivrednici našeg kraja imaju problema u nabavi mineralnih gnojiva. Pretpostavljamo da proizvođači čuvaju svoje proizvode za profitabilniju prodaju u inozemstvu nakon isteka zabrane", rekao je Gennady Novoseltsev, predsjednik zakonodavne skupštine regije Kaluga. 

"Cijene gnojiva u Europi više su porasle nego na domaćem ruskom tržištu. Ukidanje zabrane 1. travnja dovest će do viših cijena u Rusiji i njihove nestašice", upozorio je. 


Tagovi

Izvoz gnojiva Dušično gnojivo Ukrajina Rusija Kvote Zabrana izvoza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo