Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz gnojiva
  • 12.03.2022. 16:00

Ukrajina uvodi zabranu izvoza gnojiva

Zbog ratnog stanja i za održavanje ravnoteže na domaćem tržištu značajnih mineralnih gnojiva, uvode nultu kvotu za njihov izvoz. Odnosi se na dušik, fosfor, kalij i složena gnojiva

Foto: Depositphotos/s.telenkov
  • 262
  • 66
  • 0

Vlada Ukrajine uvodi zabranu izvoza gnojiva, na svom je Facebooku danas objavio Roman Leščenko, ukrajinski ministar za agrarnu politiku i hranu.

Zbog ratnog stanja i za održavanje ravnoteže na domaćem tržištu značajnih mineralnih gnojiva, uvode nultu kvotu za njihov izvoz. Odnosi se na dušik, fosfor, kalij i složena gnojiva koja sadrže dva ili tri hranjiva: dušik, fosfor i kalij te ostala. 

"Naglašavam da je ova zabrana obveznog i privremenog karaktera i odnosi se na uspostavljanje ravnoteže određenih roba na domaćem tržištu i osiguravanje sjetvene kampanje, što je iznimno važno za sprječavanje prehrambene krize u Ukrajini i svijetu", izjavio je Leščenko. 

U Ukrajini ni sada nisu svi opskrbljeni potrebnim gnojivima, pesticidima, sjemenom,  i gorivom. Postoje problemi s isporukom, blokirana su skladišta, transport je onemogućen. "Značajan dio skladišta trenutno se nalazi na područjima aktivnih sukoba. Mislim da će doći do značajnog nedostatka svega navedenog. Poseban problem je s gorivom", u ekskluzivnoj izjavi za Agroklub opisao je Oleh Zahorodnii glavni agronom ukrajinske grupacije "Agro Expert" jedne od najvećih tamošnjih dobavljača pesticida, sjemena i gnojiva te agronom tvrtke koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom u regiji Vinnytsia.

Nestašica u globalnoj opskrbi dušikom, kalijem i fosforom mogla bi značajno utjecati na proizvodnju žitarica u mnogim dijelovima svijeta i za 2021./22. i 2022./23. marketinške godine. 


Tagovi

Izvoz gnojiva Zabrana izvoza Nulta kvota Rat u Ukrajini Roman Leščenko Cijena gnojiva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P