Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU poljoprivreda
  • 01.01.2022. 07:30

Francuska predsjeda Vijećem EU: Za kakav agrar se zalaže Macron?

Od domaćih farmera traži se pridržavanje viših sigurnosnih i ekoloških standarda, a proizvodi koji ne ispunjavaju pravila EU široko su dostupni na europskim tržištima, upozorio je francuski predsjednik.

Foto: Depositphotos/vverve
  • 258
  • 11
  • 0

Nakon slovenskog predsjedavanja, Francuska od danas, 1. siječnja 2022. godine, prvi put u četrnaest godina, preuzima predsjedavanje Vijećem Europske unije koje će trajati do 30. lipnja.

"Cilj je krenuti ka moćnoj Europi, potpuno suverenoj, slobodnoj donositi vlastite izbore i sposobnoj upravljati svojom sudbinom", izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron na nedavno održanoj konferenciji.

Otkrio je pet prioriteta na kojima će Pariz raditi, a to su reforma Shengena, obrana europskog socijalnog modela, pomirenje klimatskih ambicija i ekonomskog razvoja, digitalna transformacija te vladavina prava "o kojoj se ne može pregovarati".

Poljoprivreda kao strateški sektor

Istaknuo je da će se predsjedavanjem zalagati za jačanje standarda u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, a nastojat će ih dodatno ojačati u mnogim sektorima, posebno kada je riječ o pesticidima, doprinosu agrara dekarbonizaciji i krčenju šuma.

Rekao je da se od domaćih farmera traži pridržavanje viših sigurnosnih i ekoloških standarda od svojih stranih konkurenata, a rezultat je da su proizvodi koji ne ispunjavaju pravila EU ipak široko dostupni na europskim tržištima.

Jačanje standarda je na prvom mjestu (Foto: Vedran Stapić)

Zahtjevat će da se neeuropski poljoprivredni dobavljači pridržavaju istih kriterija za sigurnost hrane, kvalitete i zaštite okoliša kao i domaći proizvođači, pri čemu vlade članica imaju mogućnost uvođenja "zrcalnih klauzula" u trgovinske sporazume kako bi ih na to prisilile.

"U nedostatku ovih odredbi Unija neće samo izlagati svoje farmere nelojalnoj konkurenciji, već će to dodatno otežati europskoj poljoprivredi ispunjavanje standarda EU. Ujedno su ugroženi potrošači unutar Unije jer im se prodaju proizvodi povezani s destruktivnim i neodrživim poljoprivrednim praksama zabranjenim u Europi", izjavio je Macron. 

Naglasio je da europski ekonomski igrači ne mogu biti žrtve napora u borbi protiv klimatskih promjena. Najavio je i da će koristiti alate za borbu protiv krčenja šuma te zabraniti uvoz proizvoda koji doprinose njihovu uništavanju (uzgoj soje, stočarstvo itd.).

Postupno ukidanje pesticida

Potvrdio je želju Francuske da usvoji mjere za postupno ukidanje pesticida i osigura da agrar EU ostane sektor izvrsnosti u cijelom svijetu.

"Uvoz mesa iz zemalja poput Brazila, SAD-a i Kanade redovno krši pravila EU protiv upotrebe hormona rasta, hrane za životinje i nehumanog tretmana i transporta životinja", upozorio je Macron. 

Treba napomenuti da su u listopadu francuski, španjolski i austrijski ministri poljoprivrede napisali zajednički uvodnik pozivajući EU da promijeni svoj pristup i postavi standarde za međunarodnu trgovinu.

Jedan od izazova za francusko predsjedavanje EU je uvjeriti ostale članice da je zahtjev Pariza za harmoniziranim standardima koji pokrivaju uvoz poljoprivrednih proizvoda neodvojiv od vodećeg Zelenog dogovora EU, kao i od koncepta europskog suvereniteta.

Macron se zalaže za postupno ukidanje pesticida (Foto: Depositphotos/mrfotos)

Spominjući trenutni kontekst zdravstvene i klimatske krize u kojem će se održati šestomjesečno predsjedavanje, Macron je podsjetio na ciljeve EU za smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. i postizanje ugljične neutralnosti do 2050.

Reforma Shengena

Detaljno je opisao i mjere za reformu shengenskog prostora, poticanje obrane, djelovanje u sektoru zapošljavanja, proračunske, kao i digitalne politike.

Rekao je da želi Europu koja je "sposobna kontrolirati svoje granice" i koja će uvesti reformu shengenskog područja slobodnog kretanja kao dio borbe protiv terorizma.

Zbog problema priljeva migranata i drugih otvorenih pitanja inzistirao je na važnosti odnosa s afričkim kontinentom i najavio samit EU-Afrika koji će se održati u veljači u Briselu, a Francuska će 10. i 11. ožujka održati samit oko novog modela rasta i ulaganja.

Na kraju su predstavljene mjere u sektoru obrazovanja, s ciljem stvaranja većeg broja sveučilišta i razvoja šestomjesečne javne službe za osobe mlađe od 25 godina – nadovezujući se na uspjeh i dostignuća Erasmus programa.

Treba napomenuti da se Macron odbio predstaviti kao kandidat za iduće predsjedničke izbore u ovoj zemlji.


Tagovi

Francuska Predsjedavanje Vijeće EU Emmanuel Macron


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U očekivanju svježeg mlijeka... #RuralFoto #životinje