• Albino kornjača
  • 01.08.2020. 15:00

Farmer u polju pronašao rijetku žutu kornjaču

Poljoprivrednik u istočnoj Indiji je radeći na svom polju pronašao žutu kornjaču za koju stručnjaci tvrde da je albino, a to je tek druga takva pronađena u toj zemlji.

Foto: Flickr/bernabe78 (ilustracija)
  • 160
  • 17
  • 0

Poljoprivrednik u istočnoj Indiji pronašao je žutu kornjaču i predao je šumarskim službenicima koji su pozvali stručnjake. Nakon što su je proučili, rezultati su pokazali da je riječ o albino životinji. 

"Zemljoradnik Basudev Mahapatra je opazio ovu životinju dok je radio na svom polju u selu Sudžanpur, u okrugu Balasore i odlučio ju ponijeti kući", rekao je šumar Susanta Nanda za CNN.

U svijetu traženo albino povrće – koje vrste su popularne?

Siddhartha Pati, izvršni direktor Udruge za očuvanje biološke raznolikosti koja djeluje na zaštiti divljih životinja i staništa, otkrio je da je prvi puta vidio takvu kornjaču. On tvrdi da je žuta boja zbog albinizma. "To je urođeni poremećaj i karakterizira ga potpuna ili djelomična odsutnost enzima tirozinaze", objasnio je.

Kornjača je puštena u divljinu

Za pronađenu životinju se smatra da je odrasla i da je stara između godine i pol i dvije, a puštena je u divljinu u Balasoreu.

"Redovito nalazimo kornjače i rakove koje spašavamo ih puštajući ih u vodu, ali ovo je prvi puta u regiji Odishi i drugi puta u Indiji da je pronađena albino vrsta ove životinje", napomenuo je Pati.

"Najčešće ih nalazimo u Pakistanu, Šri Lanki, Indiji, Nepalu, Bangladešu i Mianmaru. One su svejedi i njihova prehrana se sastoji od žaba, puževa, čak i vodene vegetacije", dodao je.

Prije 4 godine na jednoj australskoj plaži je pronađena rijetka albino zelena kornjača koja se tek izlegla.  

Više pogledajte u videu:

Foto: Flickr licenca CC (ilustracija)


Tagovi

Kornjača Albino kornjača Indija Basudev Mahapatra


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zašto studenti #fazosa nose #agroklub majice po ovoj brrr vjetrusini? - saznat ćete soon ;)

#crnasvinja #revolucijapoljoprivrede