Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenske neprilike
  • 05.01.2019. 09:00

Europski povrćari i voćari složni: 2018. je bila teška godina s mnoštvom neočekivanih obrata

Svi su u sektoru bili znatno pogođeni dugotrajnim toplinskim valovima i pratećim suhim vremenom. U početku zbog smanjene proizvodnje, ali i zbog prevelike ponude kao posljedice prebrzog dozrijevanja proizvoda što je dovelo do niskih cijena, kaže Gaston Opdekamp.

Foto: Bigstockphoto/buena
  • 127
  • 10
  • 0

Godina se često mjeri prometom tvrtke. Naš promet bio je 2018. šest posto niži nego godinu prije, kaže Gaston Opdekamp iz belgijske tvrtke Coöperatie Hoogstraten. 

"Ne mislim da smo samo mi imali niži promet. Svi su u sektoru bili znatno pogođeni dugotrajnim toplinskim valovima i pratećim suhim vremenom prošle godine. Ovo je definitivno ostavilo tragove. U početku zbog smanjene proizvodnje, ali i zbog prevelike ponude kao posljedice prebrzog dozrijevanja proizvoda što je dovelo do niskih cijena. Za jagode su cijene u prosjeku bile dobre, ali su se vidjele brojne razlike među proizvodnim tvrtkama. Povrat jagoda bio je veći nego ikada prije", rekao je za freshplazu.

Voda je bila i ostat će izazov

Kada je u pitaju povrće, Coöperatie Hoogstraten čak nije ni pobrala sve s polja. “Zbog toga su na tržište stigle manje količine. Paprika je imala prosječne cijene, možda malo nižu od cijene koju bi proizvođači radije željeli, ali s dobrim količinama“, kaže Gaston. “Osim utjecaja na količine i cijene, toplo vrijeme utjecalo je i na raspoloženje uzgajivača. To su bili teški mjeseci, ali srećom, cijela srednja Europa bila je pogođena vremenskim neprilikama."

Nezapamćena suša - europski poljoprivrednici pred bankrotom, nemaju čime hraniti stoku

Kako dodaje, ako topla i suha ljeta neće biti iznimke u nadolazećim godinama, ljudi će naposljetku početi tražiti sorte koje su bolje prilagođene vremenu. No, uzgajivači će također početi ulagati u veće zalihe vode i bolje sustave navodnjavanja. "Ne možete zaustaviti vrijeme, a uzgajivači će tražiti rješenja kako se pojave obrasci. Dobavljači sustava navodnjavanja također će s vremenom početi nuditi bolja rješenja“, nastavlja Gaston. 

"Nekolicina uzgajivača nije imala dovoljno vode ovih ljetnih mjeseci. Površinske vode više se nisu mogle koristiti u Belgiji i Nizozemskoj, već su se racionalizirale. Voda je bila i ostat će izazov", naglašava. 

Manje količine, veća cijena

Potražnja za rajčicama oko Božića, kada se gledaju cijena, nije velika, tvrdi direktor. "Rajčice su imale dobre cijene, ali to nije bio slučaj godinama. Kada su u pitanju jagode, imali smo jedva polovicu količina u odnosu na prošlu godinu. U 2017. godini imali smo 174 tone jagoda u 51. tjednu dok u 2018. godini nismo imali ni 70 tona. To znači da smo ovog Božića imali znatne cijene", dodaje.

Kakve je posljedice ostavila sušna jesen na europskim ozimim usjevima?

2018. nije bila laka godina i imala je mnogo neočekivanih poteza. "Pojavili su se i veliki i mali problemi. 2019. bit će godina u kojoj ćemo iz Coöperatie Hoogstraten biti posvećeni profesionalizaciji. To znači ulaganje u ljude i IT. To je izazov kojem ćemo biti posvećeni, ali to će potrajati godinama, iako bi se rezultati trebali vidjeti već 2019. godine. To bi nas također trebalo potaknuti na nastavak širenja obujma i jačanje naše prisutnosti na tržištu. Lijepo je da se brojač resetira kad počne nova godina, tako da možemo početi ispočetka”, zaključuje Gaston.


Tagovi

Povrće Voće Suša Navodnjavanje 2018


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/