• Sušna jesen
  • 28.11.2018. 10:30

Kakve je posljedice ostavila sušna jesen na europskim ozimim usjevima?

Trajno sušno vrijeme na većem dijelu srednje Europe i dijelova istočne Europe dovelo je do ranih problema ozimih usjeva. Neki od usjeva su nedovoljno razvijeni, što će povećati rizik od oštećenja preko zime.

Foto: Bigstockphoto/Faraonvideo
  • 599
  • 37
  • 0

Trajno sušno vrijeme na većem dijelu srednje Europe i dijelova istočne Europe dovelo je do ranih problema ozimih usjeva, navodi se u priopćenju Europske komisije. Sjetva i rast kasnili su na zahvaćenim područjima, a mnogi od tih usjeva sada se opisuju kao "manjkavi". Također je zabilježeno da su neki usjevi nedovoljno razvijeni, što će povećati rizik od oštećenja preko zime.

Pogođene zemlje uključuju neke od najvećih europskih proizvođača pšenice, ječma i uljane repice. Posebno su pogođeni usjevi u Njemačkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Bugarskoj. Kao posljedica teških uvjeta sjetve i slabog rasta, uljane repice će biti manje u pogođenim zemljama. Međutim, MARS-ovo izvješće naglašava nesigurnost glede toga koliko će je biti manje.

U većini zemalja stanje usjeva će se procijeniti tek nakon zime

U međuvremenu, usjevi žitarica u Francuskoj, Poljskoj i Ukrajini su napredovali, s manjim područjima na koja je negativno utjecalo sušno vrijeme, navodi Komisija. Međutim, FranceAgriMer ocijenio je da su francuske žitarice sredinom studenog bile u najgorim uvjetima za razvoj u zadnjih šest godina.

Sljedeća fotografija prikazuje ekstremne vremenske uvjete u zemljama Europe na temelju vremenskih podataka od 1.10.2018. do 1.12.2018. gdje je plavim označeno područje s viškom padalina, crveno područje s deficitom padalina, a točkice prikazuju područja s viškom akumulirane temperature, čime je zahvaćena i Hrvatska, dok je u istočnom dijelu zemlje zabilježen deficit oborina.

vf
Izvor: Europska komisija

U ovoj fazi još je moguće da se u nekim zemljama posije meka pšenica, primjerice u Njemačkoj, iako uvjeti nisu optimalni, dok će se u drugim zemljama održivost usjeva moći procijeniti tek nakon zime.

U Velikoj Britaniji, Irskoj i Skandinaviji smatra se da su uvjeti za ozime žitarice i repicu općenito povoljni.

Iako je još uvijek rano za usjeve žitarica, težak početak u nekim od najboljih europskih proizvođača stavlja veći naglasak na vrijeme koje će odrediti potencijal prinosa. Međutim, za uljanu repicu ovo izvješće dodaje naznake da bi, osim ako vremenski uvjeti budu posebno povoljni, europska uljana repica mogla ponovno biti smanjena 2019. godine.


Izvori

Market report


Tagovi

Europa Suša Jesen Repica Žitarice


Autorica

Karolina Tušek

Karolina Tušek

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi