• Ljepljive zamke
  • 05.08.2020. 15:00

Europska komisija naredila Francuskoj da zabrani ljepljive zamke za ptice

Ovo je zadnje upozorenje Europske komisije jer Francuska ne može biti posljednja zemlja koja dopušta hvatanje i mučenje ptica. Ovaj lov je okrutan, rekao je Yves Verihlac, direktor tamošnje Organizacija za zaštitu ptica.

Foto: Flickr/Man Apart From Nature
  • 424
  • 38
  • 0

Francuska bi trebala zabraniti hvatanje ptica u zamke na kojima se nalazi ljepilo, nakon što joj je Europska komisija zaprijetila pravnim postupkom i novčanim kaznama, piše theguardian. Ovaj potez pozdravili su aktivisti koji su tu praksu opisali kao divljačku i pozvali francusku vladu da se ne predaje pritisku moćnog lovačkog lobija.

Lovci se brane da je to tradicija

Lovci tvrde da je metoda hvatanja ptica, poznata kao chasse a la glu stoljetna seoska tradicija. Upotreba ljepljivih štapova za ulov ptica zabranjena je u Europi još 1979., osim u specifičnim okolnostima kada je praksa kontrolirana, selektivna i u ograničenim količinama. Od 1989. Francuska se pozvala na ove okolnosti kako bi dozvolila hvatanje pomoću ljepljivih zamki u pet regija na jugoistoku zato što je to tradicionalno.

Tamošnja Organizacija za zaštitu ptica (LPO) prikupila je dokaze skrivenim kamerama te pokazala da takva praksa nije selektivna i da predstavlja prijetnju ugroženim vrstama.

Ova lovačka praksa završava u listopadu?

Ova je država jedna od posljednjih europskih zemalja koja je odobrila lov na ptice ljepilom, a na sastanku s lovcima, Barbara Pompili, ministrica za ekologiju rekla je da ta praksa mora završiti do listopada.

"Ovo je zadnje upozorenje Europske komisije jer Francuska ne može biti posljednja zemlja koja dopušta hvatanje i mučenje ptica. Ovaj lov je okrutan", rekao je Yves Verihlac, direktor LPO-a.

Willy Scharen, predsjednik Lovačkog saveza, rekao je da se ne slaže s odlukom vlade da slijedi direktivu i upozorio lovce na pravnu akciju. "Nadam se da ministrica neće slušati sirene u Bruxellesu i da će ostati vjerna onome što Francuska, sa svojim tradicijama i jakim vrijednostima predstavlja. Ovo je vrlo drevan način hvatanja ptica", rekao je Scharen za francetvinfo.

Kontroverzne prakse lova u Francuskoj

Prema procjeni LPO-a, 5.000 lovaca svake godine uhvati oko 40.000 ptica pomoću ljepila.

Kontroverzne prakse lova u Francuskoj - dozvoljen za čak 64 vrsta ptica

Podsjećamo, u Francuskoj je dozvoljen lov na čak 64 vrsta ptica, dok je prosjek u Europskoj Uniji 30 vrsta. Popis vrsta odobrenih za lov u toj zemlji uključuje i ptice selice poput divlje guske, čiji je lov zapravo "ilegalan" jer ih spriječava da lete prema sjeveru.

Prihvatljive metode tjeranja ptica

Često u voćnjacima nalazimo plodove koje su oštetile ptice, pogotovo u vrijeme kada oni sazrijevaju ili kada su visoke temperature pa je ovim životinjama potrebna tekućina. Postoji dosta metoda kako ih otjerati, a koje im neće štetiti.

Otjerajte ptice iz voćnjaka bezopasnim metodama

Mogu se koristiti mreže i žice koje štite stabla, predmeti koje pomiče vjetar i tako stvara zvuk, razni uređaji koji ispuštaju posebne tonove koji plaše ptice, repelenti ali i razni materijali koje imamo u kućanstvu poput svjetlucavih traka, CD-ova, balona, konzervi i slično. 

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Francuska Ljepljive zamke Kontroverzne prakse Ptice Europska komisija


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kraj tjedna donosi nekoliko slikica situacije nakon vrlo promjenjivih vremenskih prilika koje nas nekako stalno prate tijekom svibnja. Stalne oborine koliko su pogodovale vrtu da naglo počinje bujati, prizvala je i mrkvicu konačno, salata j... Više [+]