Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lov na ptice
  • 05.07.2020. 07:30

Kontroverzne prakse lova u Francuskoj - dozvoljen za čak 64 vrsta ptica

U Francuskoj je dozvoljen lov na 64 vrste ptica, dok je prosjek ostalih zemalja EU 30. Među njima su i ugrožene vrste, a ako ta zemlja ne riješi ovu situaciju mogla bi se naći na Europskom sudu.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 300
  • 268
  • 0

Europska je komisija prošle godine, u srpnju, poslala pismo francuskim vlastima tražeći da zaustave ilegalan i prekomjeran lov na ptice. Međutim, oni su to ignorirali.

Vivian Loonela, glasnogovornica Europske komisije za okoliš, kaže da je slučaj kršenja zakona još uvijek otvoren. "Komisija je svjesna objave nove uredbe i razmotrit će ovaj novi element u nastavku postupka", rekla je za euractiv pojasnivši kako će zahtijevati od Francuske da zabrani neselektivne lovne prakse, poput ljepila i mreža, koji nisu u skladu sa zahtjevima Direktive o pticama. 

Loonela objašnjava da zemlje EU mogu odstupiti od određenih odredbi direktive, ali samo pod strogim uvjetima koji u ovom slučaju nisu ispunjeni.

Francuska odskače od zemalja EU

Kada je riječ o zaštiti prirode, francuski je lov nezakonit jer se izlovljavaju ugrožene vrste kao i ptice selice, a osim toga, metode koje se koriste štete svim vrstama ptica. 

Pojačan lov i krivolov - jedni pune zamrzivače iz dosade, drugi se bore za goli život

"Kad je u pitanju lov na ptice, odskačemo od ostalih zemalja EUU Francuskoj se može loviti 64 vrste, suprotno Nizozemskoj koja ima samo dvije. Prosjek u EU je 30 vrsta, što Francusku čini najzaostalijom zemljom po tom pitanju", kaže Yves Verilhac, zastupnik iz BirdLife Internationala.

Popis vrsta odobrenih za lov u Francuskoj uključuje i ptice selice poput divlje guske, čiji je lov zapravo "ilegalan" jer ih spriječava da lete dalje prema sjeveru, kaže Verilhac.

Ugroženo 20 od 64 vrsta dozvoljenih za lov 

Čini se da Europska komisija podržava tvrdnju o prekomjernom lovu. Loonela ističe da se posebno obraća pažnja na usklađenost lovačke prakse u Francuskoj, jer je 20 od 64 lovnih vrsta ugroženo.

"Komisija je otvorila novi postupak s Francuskom tražeći pojačanu zaštitu divlje grlice jer lov doprinosi izumiranju ove vrste", jedan je od primjera o kojem je govorila. 

Za nevladine organizacije koje se bave zaštitom ptica, nedvojbeno su najkontroverznije tradicionalne tehnike poput ljepila za ptice i mreža, koje štete zaštićenim vrstama.

Lovačke organizacije brane praksu

No, lovačke organizacije tvrde da su te prakse strogo regulirane. Thierry Coste, lobist koji zastupa Nacionalnu federaciju lovaca (FNC), kaže da je ta tradicija ograničena na samo pet odjela u regiji Provansa-Alps-Azurna obala oko Marseillea i Nicea.

"Lovci se pridržavaju strogih pravila, poput lova u određenim satima tijekom dana, puštanja drugih ptica i čišćenja, kao i obveze da ostanu na licu mjesta, poštuju kvote i drugo", objašnjava Coste. Prema njemu, samo 30.000 ptica je ugroženo zbog tih lovnih postupaka koje strogo nadzire francuska služba za bioraznolikost (OFB).

Konzervatori tvrde da prakse uzrokuju fizičke štete pticama poput vrabacasjenica i crvendaća. Organizacija za zaštitu ptica (LPO) također optužuje vladu i lokalne vlasti u "populističkoj igri" kojom odobravaju glasove krajnje desnice, koja je tradicionalni saveznik lovaca.

Borba s vlastima i zakonom

 "Lovci ne prijavljuju mjesto zamki, iako je to zakonski obavezno", kaže Verilhac te napominje da su iz tog razloga zaštitari koristili skrivene kamere za praćenje kršenja zakona. 

S kojom municijom i s kakvim psima u lov na prepelice?

Naime, LPO je 20 godina pokušavala zaustaviti te prakse, pokrenuvši svaki mogući sudski postupak na nacionalnoj razini i pobijedivši 13 puta na 'Conseil d'Etat'.

"Što više prolazi vrijeme, vlada je veći krivac", smatra Verilhac rekavši da vlasti koriste izgovore poput "znanstvenog ulova" kako bi nastavile tolerirati kontroverzne lovne prakse.

Ako Francuska ne uspije uvjeriti Komisiju, mogla bi biti odvedena pred Europski sud pravde zbog čega je Malta osuđena 2018. godine. 


Tagovi

Francuska Lov Lov na ptice Ugrožene vrste Europska komisija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]