Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lov
  • 26.08.2018. 18:00

S kojom municijom i s kakvim psima u lov na prepelice?

Lov na prepelice je u punom jeku, a mnogi lovci i ovaj su put u dilemi s kakvom puškom i municijom krenuti u lov, te je li u njega poželjno povesti mlade lovačke pse.

Foto: Jaroslav Pap
  • 3.508
  • 112
  • 0

Ljubitelji ljetnog lova na prepelice, koji je za dobar dio lovaca najljepši u lovačkom opusu tijekom cijele sezone, ovoga ljeta imaju priliku uživati. Najmanja poljska kokoš slijeće na strništa koja su ostala neuzorana nakon vršidbe žita i livade obrasle visokom travom. Lov na prepelice je u punom jeku, a mnogi lovci i ovaj su put u dilemi s kakvom puškom i municijom krenuti u lov, te je li u njega poželjno povesti mlade lovačke pse.

Preporuka:  težina punjenja od 32 grama

Što se municije tiče, mnogi iskusniji lovci preporučuju težinu punjenja od 32 grama, a lijepa okolnost je, ako lovac posjeduje pušku s promjenjivim čokovima. Također treba podsjetiti da nije poželjno gađati prepelice na kraćim razmacima od desetak metara, jer je ova poljska kokoš vrlo sitna, a kratki razmaci nisu poželjni ni s gledišta sigurnosti. 

Sačma za prepelice ne bi trebala biti krupnija od veličine 12, s obzirom na to da ima veću gustinu posipa. Upravo je ona jedan od ključnih faktora za lov na prepelice, jer one lete vrlo brzo, te lovac nema vremena za nišanjenje. Obično se na ovu divljač puca "na trzaj" , točnije u mjesto ispred prepelice, ili hvatanjem ptice na nišan i brzo izvlačenje cijevi ispred nje.  Poželjno je da kupovna municija ima dispenzator (razdjelnik) koji dijeli sačmu u četiri uzdužna stupca, ili bikonkavni poklopac, čime se dobiva bolji i pravilniji posip, te njegova veća širina.

Ako tek nabavljate pušku ili imate mogućnost izbora između više njih, dajte prednost lakšoj pušci u lovu na prepelice. Njom se lakše barata, te njeno nošenje svakako iziskuje manji napor pri dugim pješačenjima po visokim temperaturama. 

Voditi mlade pse u lov na prepelice ili ne?

Što se municije i puške tiče možda i nema velikih dilema, ali svakako ima po pitanju vođenja mladih pasa u lov na prepelice. Naime, mišljenja su tu prilično podijeljena, čak i među iskusnijim lovcima i kinolozima s kojima smo razgovarali, ali prevladava nekoliko zajedničkih zaključaka.

Većinsko je mišljenje da mlade pse treba vodili u ovakav lov, ali nikako bez prethodne pripreme. Dakle, lov na prepelice ne smije biti "premijerni". Također, treba izbjegavati lov u većim grupama, kada je na malom prostoru velika gužva, s puno pasa, mirisa divljači i puno pucanja. U takvim situacija lov je za mlade pse kaotičan. Konkretno, preporučuju se grupe od tri do pet lovaca, u kojoj će pored mladog psa biti i dva do tri iskusnija. 

Mladi psi "spuštaju nos"

Svako pravilo ima izuzetke, pa tako i ovo. Po mišljenju preminulog Milovana Vitomirova, za života uvaženog kinologa, pse od kojih se očekuje da budu dobri natjecateljski psi na kinološkim utakmicama. Zašto? Zagovornici ove teorije, u koje je spadao i Vitomirov, smatraju da mladi psi koji rano krenu u lov na prepelice "spuštaju nos", jer je strnika niska, a miris ptica intenzivan. Zbog toga postoji mogućnost da psi naviknu držati glavu nisko, te tako "hvatati" miris divljači. To kod natjecateljskih i izložbenih pasa nije poželjna osobina, jer se više ocjene dobivaju za visoko držanje glave.   


Tagovi

Prepelice Municija Puška Pas Mlad pas Lov na prepelicu


Autor

Dušan Knežić

Više [+]

Dušan je poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cijena napretka".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.