Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptice
  • 27.07.2020. 12:00

Otjerajte ptice iz voćnjaka bezopasnim metodama

Problem koji se javlja prilikom tjeranja ptica je taj što se one brzo naviknu na sve što radimo u nasadu i oko stabala. Zbog toga je potrebno mijenjati pristup u rješavanju ove situacije.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 3.269
  • 73
  • 0

Često u voćnjacima nalazimo plodove koje su oštetile ptice, posebno u razdoblju kad oni sazrijevaju ili kada su visoke temperature pa je i ovim životinjma potrebna tekućina. Možemo puno toga učiniti kako bi zaštitili voćke i smanjili štete koje čine.

Problem koji se javlja prilikom njihovog tjeranja je to što se one brzo navikavaju na sve što radimo u nasadima i oko stabala. Zbog toga je potrebno mijenjati pristup u rješavanju ove situacije.

Puno je načina da zaštitite voće

Postoji dosta metoda da se otjeraju ptice, ali ih treba prilagođavati aktualnom stanju. S pripremama je neophodno započeti i do mjesec dana prije početka sazrijevanja plodova. U te svrhe mogu se koristiti mreže, zvukovi ili repelenti.

Mreže i trake

Na tržištu postoje namjenske mreže i žice kojima se štite voćna stabla. Drveće se obavije mrežom koja treba biti odmaknuta od plodova, u cilju spriječavanja da ih ptice oštete. Namjenske trake se vežu za grane voćaka. Ove trake svjetlucaju i šuškaju na vjetru.

Zvukovi

Ptice reagiraju na zvukove, a za njihovo stvaranje mogu se upotrebljavati različiti priručni predmeti ili električni i plinski uređaji. Obično hobi voćari primjenjuju vjetrena zvona i razne zvončiće. Koriste i predmete koje sami izrađuju, a koje pomiče vjetar i tako stvara zvuk.

Kako otjerati ptice od tek posijanog sjemena

Električni uređaji ispuštaju posebne tonove koji plaše ptice, poput zvukova grabljivica i drugih životinja koje su njihovi prirodni neprijatelji. Mogu se čak puštati i tonovi ptica u opasnosti. Plinski top u pravilnim vremenskim intervalima od dvije do dvadeset minuta stvara ton koji ih plaši. Pomičite uređaje koji ispuštaju zvukove periodično, poslije nekoliko dana, da se ne bi brzo navikle na njega.

Repelenti

Repelenti mogu biti različite tvari koje razvijaju miris neugodan za ptice ili proizvode miris životinja koje su prirodna opasnost za njih.

Priručni materijali

Raznovrsni materijali koje imamo u kućanstvu mogu nam poslužiti kako bi otjerali ptice i spasili naše voće. Možemo iskoristiti raznobojne trake koje šuškaju i svjetlucaju, CD diskove, aluminijske konzerve. Sami možete napraviti balon strašilo. Dovoljno je da na običnom, napuhanom balonu vodootpornim markerom nacrtate velike oči ili možete kupiti gotove balone strašila.

Zaštita peradi od ptica grabljivica: Biserka i CD-ovi samo neka od rješenja

Postavite lažne sove ili za grane vežite zmajeve u obliku ptice. Namjestite šarene i svjetlucave vjetrenjače. Možete ih privezati na lagane stupove što će vam omogućiti da ih pomičete u voćnjaku.

Osigurajte dodatnu hranu za ptice i pojilice što dalje od voćnjaka. Ukoliko se one dobro hrane manje će dolaziti u nasad.


Tagovi

Otjerati ptice Ptice u voćnjaku Zaštitite voće Namjenske mreže Amaterski voćari Repelenti za ptice Lažne sove Voćnjak Plinski top


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.