Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biološka raznolikost
  • 25.12.2019. 15:00

EU: Stanje prirode je alarmantno, oko milijun vrsta prijeti izumiranje!

Države članice jednoglasno ističu potrebu za hitnim globalnim djelovanjem na svim razinama kako bi se zaustavio gubitak biološke raznolikosti.

Foto: Pixabay/TheOtherKev
  • 752
  • 687
  • 0

Vijeće Europske unije u svojim zaključcima ponovno potvrđuje da će EU i njegove države članice predvoditi i pojačati napore u svrhu zaustavljanja gubitka biološke raznolikosti i obnove ekosustava. U zaključcima se pružaju političke smjernice za rad na globalnoj razini za biološku raznolikost nakon 2020. Vijeće također poziva Komisiju da bez odlaganja razvije ambicioznu, realističnu i dosljednu strategiju EU-a za biološku raznolikost za 2030. kao središnji element europskog zelenog plana.

Države članice jednoglasno ističu potrebu za hitnim globalnim djelovanjem na svim razinama kako bi se zaustavio gubitak biološke raznolikosti. Vijeće s velikom zabrinutošću primjećuje alarmantno stanje prirode, s otprilike milijun vrsta kojima prijeti izumiranje, te ozbiljne posljedice neublaženih klimatskih promjena. Vijeće naglašava da je važno da EU i njegove države članice razviju i usvoje nacionalne strategije i akcijske planove za biološku raznolikost radi ostvarivanja globalnog okvira za biološku raznolikost nakon 2020.

Ukloniti subvencije štetne za biološku raznolikost?

Vijeće se obvezalo da će predvoditi svojim primjerom te snažno doprinijeti donošenju ambicioznog i realističnog globalnog okvira za biološku raznolikost nakon 2020. kako bi se do 2030. zaustavio gubitak biološke raznolikosti i kako bi se ona obnovila. Također je predano uključivanju biološke raznolikosti u sve relevantne politike EU-a, kao što je nova Zajednička poljoprivredna politika (ZPP). Države članice jednoglasno ističu potrebu za uklanjanjem subvencija štetnih za biološku raznolikost i jačanjem preispitivanja i odgovornosti politika, mjera i obveza u vezi s prirodom i biološkom raznolikosti, s ciljem pojačanja djelovanja na svim razinama.

Broj ptica se smanjio za 85%. Stižu li nam "tiha proljeća"?

Osim toga, Vijeće poziva na potpunu, učinkovitu i dosljednu integraciju biološke raznolikosti u izradu i provedbu višegodišnjeg financijskog okvira EU-a (VFO) za razdoblje 2021.-2027., kao i buduće politike kao što su zajednička ribarstvena politika i akcijski plan za kružno gospodarstvo. Države članice ubrzat će prijelaz na sigurno, kružno i klimatski neutralno gospodarstvo s učinkovitim iskorištavanjem resursa, kojim se također štite i obnavljaju biološka raznolikost i usluge ekosustava.

Države članice trebaju uskladiti financijske tokove

Države članice naglašavaju važnost usklađivanja domaćih i međunarodnih financijskih tokova, među ostalim i u javnoj nabavi, s globalnim okvirom za biološku raznolikost nakon 2020.

Vijeće će se vratiti na to pitanje kako bi donijelo mandat za stajalište EU-a u pregovorima na konferenciji UN-a o biološkoj raznolikosti (15. konferencija stranaka Konvencije o biološkoj raznolikosti) u listopadu 2020. u Kunmingu u Kini. Na toj iznimno važnoj konferenciji trebao bi se postići dogovor o globalnom okviru za biološku raznolikost nakon 2020.


Tagovi

Biološka raznolikost Vijeće Europske unije Obnova ekosustava Europski zeleni plan


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]