• Trgovinski sporazum
  • 17.02.2020. 15:00

EU i Vijetnam trgovinskim sporazumom ukidaju gotovo sve carine

Trgovinski sporazum pružit će zaštitu za 169 tradicionalnih europskih proizvoda zaštićenih oznakom geografskog podrijetla.

Foto: Pixabay/Engin_Akyurt
  • 215
  • 15
  • 0

Europski parlament odobrio je trgovinski i investicijski sporazum između Europske unije i Vijetnama koji bi trebao stupiti na snagu već ove godine, čim ta zemlja zaključi postupak ratifikacije, stoji u priopćenju Europske komisije. 

Hogan: Pobjeda i za poljoprivrednike 

"Najmoderniji, najobuhvatniji i najambiciozniji sporazum koji su dosad sklopili EU i neka zemlja u razvoju doprinijet će postavljanju visokih standarda u regiji i mogao bi dovesti do budućeg međuregionalnog sporazuma o trgovini i ulaganjima. Ovo je snažan signal u korist slobodne, poštene i recipročne trgovine, u vrijeme sve većih protekcionističkih tendencija i ozbiljnih izazova za multilateralnu trgovinu utemeljenu na pravilima. Sporazum EU-Vijetnam ima ogroman gospodarski potencijal. To je pobjeda za potrošače, radnike, poljoprivrednike i poduzeća. Čak i nadilazi gospodarske koristi“, izjavio je povjerenik za trgovinu Phil Hogan.

Prilika za jačanje trgovine: Stupio na snagu sporazum između EU i Singapura

Trgovinski sporazum pružit će zaštitu za 169 tradicionalnih europskih proizvoda zaštićenih oznakom geografskog podrijetla, kao što je španjolsko vino Rioja ili francuski sir Roquefort.

Tijekom deset godina ukinut će se gotovo sve carine, među kojima će biti i vodeći proizvodi trgovine poput strojeva, automobila i kemikalija. Europske kompanije će dobiti bolji pristup vijetnamskom tržištu bankarstva, pomorskog prijevoza i poštanskih usluga, a moći će konkurirati i na javnim natječajima koje organizira vijetnamska vlada.

Obvezuju se na primjenu Pariškog klimatskog sporazuma

Osim carina radit će se na zaštiti okoliša i na unaprjeđenju društvenog napretka u Vijetnamu. Naime, ta se azijska država potpisivanjem ovog dokumenta obvezuje na primjenu Pariškog klimatskog sporazuma, ali će morati i ratificirati zakone kojima će ukinuti prisilni rad. U slučaju da dođe do kršenja ljudskih prava, trgovinski sporazum bit će obustavljen.

U slučaju da dođe do kršenja ljudskih prava, trgovinski sporazum bit će obustavljen.

Nakon što Vijeće formalno sklopi trgovinski sporazum, a stranke jedna drugu obavijeste da su njihovi postupci zaključeni, on može stupiti na snagu. Kako bi sporazum o zaštiti ulaganja stupio na snagu, parlamenti država članica EU-a prvo ga trebaju ratificirati.

Nakon Singapura, drugi najveći trgovinski partner Europske unije

Vijetnam je, nakon Singapura, drugi najveći trgovinski partner Europske unije u Udruženju država jugoistočne Azije (ASEAN). Trgovina robom vrijedna je 49,3 milijardi eura godišnje, a trgovina uslugama 4,1 milijardi eura. Izvoz iz Europske unije u tu zemlju povećava se za 5 do 7% godišnje.

Glavni izvozni proizvodi iz EU u Vijetnam su visoka tehnologija, uključujući električne strojeve i opremu, zrakoplove, vozila i farmaceutske proizvode, a iz Vijetnama u EU najviše se uvoze električni proizvodi, obuća, tekstil i odjeća, kava, riža, morski plodovi i namještaj.

S ukupnim zalihama izravnih stranih ulaganja od 6,1 milijardi eura (2017.), EU je jedan od najvećih stranih ulagača u Vijetnamu. Većina ulaganja je u industrijsku preradu i proizvodnju.


Tagovi

Trgovinski sporazum Europska unija Vijetnam Carine Zaštita okoliša Izvoz Uvoz Zaštićeni proizvodi Poljoprivreda Geografsko podrijetlo


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

o drugoj fazi :-)