Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU - Singapur
  • 22.11.2019. 18:00

Prilika za jačanje trgovine: Stupio na snagu sporazum između EU i Singapura

Preko 10.000 EU tvrtki smješteno je u Singapuru i koriste ga kao čvorište za čitavu regiju Pacifika. Zemlja je ujedno i lokacija za europska ulaganja u Aziji, s tim da su ulaganja između EU i Singapura naglo rasla u posljednjih nekoliko godina.

Foto: Pixabay/distel2610
  • 273
  • 19
  • 0

Stupio je na snagu trgovinski sporazum između EU i Singapura.

"Trgovinski sporazum između EU i Singapura koji je stupio na snagu 21. studenoga, pojačat će trgovinu, a korist će imati tvrtke, poljoprivrednici, radnici i potrošači s obje strane. Također će postati ulaz u brzorastuću regiju jugoistočne Azije. U vrijeme kada su osnove otvorene globalne trgovine temeljene na pravilima dovedene u pitanje, potrebni su nam ovakvi sporazumi više nego ikad prije. Sporazum između EU i Singapura 16. je trgovinski sporazum koji smo sklopili od 2014. Sada imamo najveću trgovinsku mrežu na svijetu, uključujući 42 trgovinska sporazuma sa 73 partnera", izjavila je povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström.

Singapur je najveći trgovinski partner EU u regiji jugoistočne Azije, s ukupnom bilateralnom trgovinom robom od preko 53 milijarde eura i trgovinom uslugama još 51 milijardi eura.

Koje su obveze Singapura u sklopu sporazuma?

Stupanjem sporazuma na snagu, Singapur će sada ukloniti sve preostale tarife na proizvode iz EU; pružati nove mogućnosti EU pružateljima usluga, među ostalim u sektorima kao što su telekomunikacije, usluge zaštite okoliša, inženjering, računarstvo i pomorski promet. Ujedno će učiniti poslovno okruženje predvidljivijim; pružit će pravnu zaštitu za 138 poznatih europskih proizvoda što se tiče hrane i pića, poznatijih kao Geografske oznake.

Ovo je važan korak s obzirom na to da je Singapur već treća najveća destinacija za takve europske specijalne proizvode; uklonit će regulatorne prepreke u trgovini u ključnim sektorima, na primjer, prepoznavanjem sigurnosnih testova EU za automobile i mnoge elektroničke uređaje ili prihvaćanjem naljepnica koje tvrtke iz EU koriste za tekstil.

Stotinu EU proizvoda s oznakom zemljopisnog porijekla zaštićeno u Kini

Singapur je najveći trgovinski partner EU u regiji jugoistočne Azije, s ukupnom bilateralnom trgovinom robom od preko 53 milijarde eura i trgovinom uslugama još 51 milijardi eura. Preko 10.000 EU tvrtki smješteno je u Singapuru i koriste ga kao čvorište za čitavu regiju Pacifika. Zemlja je ujedno i lokacija za europska ulaganja u Aziji, s tim da su ulaganja između EU i Singapura naglo rasla u posljednjih nekoliko godina.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Singapur Trgovinski sporazum


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo