Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 22.09.2022. 18:00

EK smišlja strategiju o opskrbi gnojivima

Do sada je Komisija tek dala prijedlog o solidarnom doprinosu koji se odnosi na tvrtke iz fosilnog sektora koje su zabilježile velike profite usred energetske krize. Treba li te profite usmjeriti na proizvođače gnojiva?

Foto: Depositphotos/Leonid_Eremeychuk
  • 330
  • 46
  • 0

Nestašica gnojiva zabrinjava čitavu Europu, a ovoj se temi na razini Europske unije intenzivno raspravljalo tijekom kolovoškog sastanka španjolskog ministra poljoprivrede Luisa Planasa i francuskog Marca Fesneaua. Tada je razmatrana potencijalna inicijativa za povećanje domaće proizvodnje kako bi se smanjila ovisnost od trećih zemalja, posebno Rusije.

Izradu strategije za proizvodnju u EU podržava i povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Janusz Wojciechowski, navodi Euractiv.

On je tijekom nedavnog rujanskog neformalnog sastanka ministara poljoprivrede EU-27 u Pragu rekao da se mora ozbiljno razmotriti ova strategija i dodao da je situacija složena, jer postoji problem s osiguravanjem adekvatne ponude svih gnojiva, uz smanjenje broja stoke i promjenu stočarske proizvodnje.

Naime, podaci udruženja Fertilizers Europe pokazuju da su Rusija i Bjelorusija do sada osiguravale 60 posto ovih proizvoda u EU, što je sada prisililo sektor da se okrene drugim izvorima. Tako se u rudnicima u istočnoj Njemačkoj započelo s probnim bušenjem potaše. Također, traže se i alternativni dobavljači, kao što je Maroko.

Solidarni doprinos

Do sada je Komisija tek dala prijedlog o solidarnom doprinosu koji se odnosi na tvrtke iz fosilnog sektora koje su zabilježile velike profite usred energetske krize. Nastala situacija bi se mogla poboljšati prijenosom njihovih izvanrednih profita na proizvođače gnojiva.

"Tema gnojiva je zapravo naš svagdašnji kruh", rekao je češki ministar poljoprivrede i trenutačni predsjedatelj Agrifish EU Vijeća Zdeněk Nekula, nakon neformalnog sastanka u Pragu, ponavljajući Wojciechowskijev prikaz situacije kao "trenutno najosjetljiviji problem za poljoprivrednike".

"Ovo je šansa da se podrže proizvođači gnojiva i da se smanje cijene za poljoprivrednike", pozdravio je prijedlog Wojciechowski.

Gnojivo je kruh naš svagdašnji (Foto:  Depositphotos/iamporpla)

EK predlaže suspendiranje tarifa

Zbog najnovijeg prekida u opskrbi Europe ruskim plinom ponovo su pokrenute rasprave o carinama na uvoz ove robe, zbog čega je EK predložila ukidanje tarifa na inpute koji se koriste za proizvodnju dušičnih, prvenstveno uree i amonijaka, do kraja 2024. godine.

Yara obustavlja proizvodnju gnojiva u belgijskom pogonu

Trenutno ovaj prijedlog čeka odobrenje država članica, a koje bi moglo doći tijekom sljedećeg sastanka ministara poljoprivrede 26. rujna. Poljoprivrednici pozivaju donositelje odluka da idu dalje i ukinu carine na sva mineralna gnojiva.

Predsjednik odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta Norbert Lins zagovara ukidanja antidampinških mjera za amonijak i druga kemijska gnojiva, o čemu se u EU raspravlja već godinu dana, a ministrima je predstavio izglede da u budućnosti neće biti dovoljno žitarica ako se problem ne riješi.


Tagovi

Solidarni doprinos Janusz Wojciechowski Gnojiva Nestašica gnojiva Europska unija Europska komisija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P