Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Praški memorandum
  • 16.09.2022. 19:15

Prosvjedi u Pragu trebali uzbuniti i ostale europske poljoprivrednike?

U Pragu traju prosvjedi protiv politika EU. Pozvani su i poljoprivrednici iz drugih država da se barem virtualno pridruže akciji. Gdje su?

Foto: Facebook/Zemědělský svaz ČR
  • 607
  • 164
  • 0

Češki poljoprivrednici prosvjeduju ispred Kongresnog centra u Pragu, gdje se jučer i danas održava sastanak ministara poljoprivrede EU, neformalno Agrifish Vijeće. Povod prosvjeda je poljoprivredna politika EU, uključujući zeleni plan kojega nazivaju i "zelenim fanatizmom". 

Prosvjednici su prolaznicima dijelili jabuke i krumpir, a očekuje se i ometanje prometa na praškim ulicama i demonstracije u blizini državnih institucija. 

Događaj su organizirale Češka poljoprivredna komora i Češka poljoprivredna udruga i to na nivou država Višegradske skupine (V4 - Češka, Poljska, Slovačka, Mađarska), ali su pozvale slične organizacije i u drugim zemljama članicama EU, pa tako i Hrvatsku poljoprivrednu komoru (HPK). 

Nepravedno optuženi 

Prosvjedima su željeli ukazati na izuzetno loše stanje u agraru kao i na krizu koja vlada na globalnom tržištu hrane. Smatraju da je nepravedno da potrošači optužuju proizvođače, a ne politike koje se trenutno provode u EU te nesigurne lance opskrbe u kojima su poljoprivrednici na najvećem udaru i zadnji u lancu koji ostvaruju profit.

U HPK kažu kako da su svoje članove izvijestili o namjerama V4 skupine, a na njima je hoće li i kako poslati poruke. Komentiraju da oni nisu sigurni u svoju budućnost kroz ZPP, Zeleni plan, ali i politike na nacionalnim razinama jer sve teže ostvaruju dohodak i ključan cilj - proizvodnju konkurentne hrane za potrošače. Smatraju kako je zbog rasta cijena hrane, proizvodnih inputa, s druge strane pada cijene agrarnih roba, nužno nešto učiniti na razini EU. Stoga su i potpisali Memorandum Višegradske skupine koji će biti predstavljen i ministrima poljoprivrede EU.  

"HPK je u svom pismu, ali i prilikom potpisivanja Memoranduma, predstavnike skupine V4, koji će fizički prisustvovati sastanku poljoprivrednih organizacija, zamolila da podijele i hrvatske stavove i mišljenja o trenutnoj situaciji koja je dovela do potpisivanja Praškog memoranduma", kažu u ovoj organizaciji. 

Gdje su prosvjedi i hashtagovi? 

Iako je bilo za očekivati da će se i u Hrvatskoj organizirati barem simbolični prosvjedi, to se nije dogodilo. 

U HPK kažu da su zemlje koje neće biti fizički prisutne na sastanku V4 zamoljene da pripreme svoje članove za mirne prosvjede koji ne moraju biti masovni. Oni su svojima poručili da je važno probleme komunicirati putem medija na odgovarajući način, ali i na društvenim mrežama. Ključne poruke trebaju biti "Za pristojan život i Zeleniju, ali i ekonomski održivu poljoprivredu". 

Navedeni su i hashtagovi za društvene mreže, kao što su #farmersforfuture; #farmerizapristojanživot; #greenbutnotsuicidial; #nofarmersnofood; #praškimemorandum; #poljoprivrednisavjet.

Pod hashtagom #farmerizapristojanživot pronašli smo tek jedan post na Facebooku. 

Važno je napomenuti da se grupi prosvjednika nisu pridružili mali poljoprivrednici koji su zadovoljni novim pravilima ZPP-a za koje kažu da idu u prilog OPG-ovima, piše Euractiv.  

Loša preraspodjela potpora

Naglašavaju da od početka godine predstavnici velikih gospodarstava prosvjeduju protiv odluke da se veći dio potpora prebaci na manje. Oni kritiziraju takozvanu preraspodjelu, koja je dio češkog strateškog plana CAP-a. 

"Ako prihvatimo novu politiku raspodjele potpora kakvu planira sadašnja vlada i pod svaku cijenu pokušamo provesti ambiciozne ciljeve Zelenog plana u tako kratkom vremenu do 2030., europska hrana će postati luksuz koji definitivno neće biti za svakoga", rekao je Martin Pýcha, predsjednik češkog poljoprivrednog sindikata. 

Prema pisanju Euractiva, događaj su podržale organizacije iz Slovačke, Poljske, Mađarske, Bugarske, Hrvatske, Estonije, Litve i Rumunjske.


Tagovi

Farmerizapristojanzivot Greenbutnotsuicidial Višegradska skupina Prosvjed u Pragu HPK


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Arheološka senzacija: Renovirao vinski podrum pa pronašao kosti mamuta

Austrijski vinar koji je renovirao svoj vinski podrum došao je do nesvakidašnjeg otkrića - kostiju prapovijesnih mamuta, piše BBC.  Istraživači s Austrijskog arheološkog...

Više [+]