Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi
  • 27.06.2022. 13:30

EK objavila prijedlog Uredbe o održivoj uporabi pesticida

Države članice morat će smanjiti količinu pesticida ovisno o tome kako stoje na listi prosjeka EU

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 284
  • 65
  • 0

Europska komisija je objavila prijedlog Uredbe o održivoj uporabi pesticida kao očekivani pravni temelj za postizanje zajedničkog cilja smanjenja uporabe pesticida za 50 posto do 2030. godine na EU razini.

Komisija je u prijedlogu prepoznala potrebu za pristupom kakav je Hrvatska uz gotovo polovicu država u Vijeću dosljedno zagovarala te prijedlog podrazumijeva smanjenje uporabe pesticida od 65 posto za zemlje čiji je prosjek iznad 140 posto od prosjeka Unije, 50 posto za zemlje čiji je prosjek između 70 i 140 posto prosjeka te 35 posto za zemlje čiji je prosjek ispod 70 posto prosjeka EU.

Koristimo upola manje pesticida od prosjeka EU

"Hrvatski poljoprivrednici koriste upola manje pesticida nego što je prosjek na razini EU te je ovaj pristup pravedniji i bolji za potrošače, jer na zajedničkom tržištu smanjuje razlike u uporabi kemijskih sredstava među državama članicama", priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako navode, Hrvatska će nastaviti aktivno sudjelovati u nadolazećim pregovorima u Vijeću i Europskom parlamentu u sklopu redovne zakonodavne procedure EU u cilju usvajanja najkvalitetnijeg teksta ove iznimno važne uredbe.

"Nadamo se da ćemo u očuvanju postignutog uspjeha, koji se ogleda u ugrađivana stajališta Hrvatske i niza drugih zemalja, imati podršku svih hrvatskih zastupnika u EU parlamentu", istaknuli su.

U priopćenju stoji da u izradi Strateškog plana do 2027. Ministarstvo vodi računa o ispunjavanju ciljeva povezanih s jačanjem održivosti i otpornosti poljoprivrede na klimatske promjene te podržava smanjenje korištenja pesticida i prelazak na alternativne, održivije načine zaštite bilja. 

Uzorkovat će se 550 proizvoda 

Zakonom o održivoj uporabi pesticida, svatko tko koristi pesticide namijenjene za profesionalnu primjenu mora imati valjanu iskaznicu kojom dokazuje da je prošao edukaciju o održivoj uporabi pesticida, a Ministarstvo nadograđuje fitosanitarni informacijski sustav u svrhu boljeg nadzora.

Iako službeni pokazatelji Hrvatsku na razini EU svrstavaju u gornju polovicu ljestvice po odgovornosti u potrošnji pesticida, što ide u prilog sigurnosti hrvatskih građana i visoke kvalitete domaćih proizvoda, iz Ministarstva kažu da su povećali količinu proizvoda koji se analiziraju u okviru praćenja ostataka pesticida u hrani, a samo je ove godine planirano uzorkovanje 550 proizvoda.  

Također, u travnju ove godine stupio je na snagu novi Zakon o održivoj uporabi pesticida, pri čemu je stavljen poseban naglasak na zaštitu pčela i divljih oprašivača te su uvedene dodatne mjere za smanjenje rizika  u vrijeme cvatnje poljoprivrednih kultura, a unutar Nacionalnog akcijskog plana za postizanje održive uporabe pesticida planirane su dodatne mjere za zaštitu oprašivača. 

"U kontekstu višestruke važnosti pčela za čovjeka i poljoprivrednu proizvodnju, Vlada RH je osigurala produljenje trajanja Nacionalnog pčelarskog programa do kraja 2022. godine te iskorištenje omotnice koja je povećana za 3 milijuna kuna godišnje, a nadograđuje se i Fitoinformacijski sustav povezivanjem sa svakim prodajnim mjestom", zaključili su iz Ministarstva.


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Pesticidi Održiva uporaba pesticida Uredba Europska komisija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?