Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izravna plaćanja
  • 11.06.2015. 14:40

Dugoočekivana isplata potpora za devet dana?

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina najavio je isplatu potpora od 20. lipnja 2015. Sredstva će većinom ići iz EU blagajne. Čemu tolika odgoda izravnih plaćanja?

Foto: deposiphotos.com,
  • 4.429
  • 742
  • 0

Hrvatski OPG-ovac u ovoj godini dobio je više kuna za izravna plaćanja za 2014. godinu od Bruxellesa nego od Zagreba, otkriva računica do sada isplaćenih sredstava za izravna plaćanja i uplata iz EU za isto. Domaćim poljoprivrednim subjektima u veljači je iz državnog proračuna isplaćena 1,5 milijarda kuna, od kojih je EU Hrvatskoj vratila 155.068.172,53 milijuna eura, više od 1,1 milijardu kuna. Jednostavna računica otkriva da je od tri kune koje je dobio hrvatski seljak, više od dvije na kraju dala EU.

Koliko je Hrvatska dobila od EU za izravna plaćanja za 2014. godinu, odgovor je do kojeg se dolazi uz ekstra napor. Isto pitanje poslali smo na više adresa - Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, Ministarstvu poljoprivrede, europarlamentarcima Marijani Petir i Toninu Piculi. Na kraju smo odgovor dobili jedino iz ureda europarlamentarca Tonina Picule. U komunikaciji s njegovim uredom smo vidjeli da i oni moraju čekati da dođu do odgovora od MPS-a i APPRRR.

Isplata potpora počinje 20. lipnja?

Od tri kune potpore - dvije je dala EU!

Tema izravnih plaćanja je jako aktualna, naročito u trenutku kada se čeka druga rata koja mora biti riješena do kraja ovog mjeseca. Još uvijek nema službene obavijesti kada će konačno 1,5 milijarda kuna početi sjedati na korisnike izravnih plaćanja. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je za lokalni portal Slavonski Brod plus izjavio kako nema razloga za zabrinjavanje, da je novac osiguran i da će isplate početi 20. lipnja. Od ovih 1,5 milijardu kuna, EU će Hrvatskoj refundirati 427 milijuna kuna.

Vratimo se ministru Jakovinu koji je tijekom svog posjeta Slavonskom Brodu na temu isplate druge rate izravnih plaćanja izjavio za SBplus, "Znate kako mi Slavonci kažemo: Laže selo, lažu ljudi. Nemojte slušati dezinformacije". Ne mogu, a da ne pomislim da se to ne odnosi na Agroklub portal koji najažurnije prati temu izravnih plaćanja i zaštićenih računa.

Laže selo - ili lažu institucije?

Prvotno kašnjenje isplate drugog dijela poticaja bilo je dijelom opravdano. Što sada koči službe da isplate na račune poljoprivrednika preostalih 1,5 milijarde kuna? Kliknite i saznajte više!

Ako pogledamo prethodne tekstove na ovu temu i stvarni tijek događaja, onda je to zaista bila dezinformacija koju je naš portal prenio. Mi smo prenijeli obavijest o isplati poticaja u svibnju nakon što smo informaciju dobili iz ureda koji se nalaze pod nadležnosti Ministarstva poljoprivrede.

Pametnom dosta da sam izvede zaključke. Najviše su time pogođeni mali poljoprivredni subjekti kojima je tijek novca i likvidnost nategnuta do granice pucanja. Oni koji su računali na novac od države u svibnju da plate svoje obaveze su stvarno dezinformirani, prevareni i iživcirani.

Tu je i Jakovinina izjava kako se s početkom uplate kasni jer se čeka da svi poljoprivrednici nad čijim se sredstvima provodi ovrha otvore zaštićeni račun. O tom smo također pisali, upozoravali na nepostojanje jasne procedure, a nakon što su nas upozorili naši čitatelji. Jedan od njihovih pitanja koje traži smislen odgovor jest zašto se nije izvršila isplata onima koji nisu dužni, već svi skupa još uvijek moraju čekati zbog 2.000 ljudi koji se nalaze pod ovrhama. Je li stvarno toliko teško izdvojiti dio i uplatiti novac poljoprivrednicima kako bi koliko toliko održali i pojačali svoju, a time i državnu gospodarsku aktivnost - ako je novac uistinu osiguran?

Foto: deposiphotos.com, @budabar


Tagovi

Tihomir Jakovina Isplata potpora MPS APPRRR Marijana Petir Tonino Picula Bruxelles Izravna plaćanja Zaštićeni računi Ovrha Dezinformacije


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.